Avem microplastice în creier? Ce au aflat oamenii de ştiinţă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Microplasticele pe care le ingerăm, fără să vrem, din ce consumăm ajung şi în creier. Cercetătorii spun că ar putea fi una din cauzele demenţei.

Un nou studiu privind influența microplasticelor asupra șoarecilor sugerează că aceste particule mici ar putea determina modificări în comportamentul lor. Conform cercetărilor recente, microplasticile pot fi prezente în organism în aceeași măsură în care se găsesc și în mediul înconjurător, conform News Wise.

Cercetătorii au supus mai multe rozătoare la diferite concentrații de microplastice prin intermediul apei potabile și au monitorizat impactul acestora asupra organelor și comportamentului animalelor.

Potrivit studiului publicat în revista "International Journal of Molecular Science," experții au constatat că particulele mici de plastic s-au acumulat în toate țesuturile examinate, inclusiv în țesutul cerebral. „Având în vedere că în acest studiu microplasticele au fost administrate pe cale orală prin intermediul apei potabile, detectarea în țesuturi precum tractul gastro-intestinal, care este o parte importantă a sistemului digestiv, sau în ficat și rinichi a fost întotdeauna probabilă", a transmis într-un comunicat autorul studiului, Jaime Ross, profesor la Universitatea Rhode Island din SUA. 

Legătură cu demenţa la oameni?

În plus, cercetătorii au supravegheat cu atenție efectele expunerii la microplastice asupra comportamentului șoarecilor mai tineri și mai în vârstă timp de trei săptămâni. Conform rezultatelor studiului, expunerea la aceste particule a determinat modificări comportamentale similare demenței la oameni, cu un impact mai pronunțat asupra șoarecilor în vârstă.

„Nu înțelegem pe deplin durata de viață a acestor microplastice în organism, așa că ne dorim să investigăm în special modul în care acestea evoluează pe măsură ce îmbătrânim", a explicat Ross.

Cercetătorii au subliniat importanța continuării studiilor pentru a înțelege cum materialele plastice pot influența creierul, deoarece au descoperit că microplasticele pot contribui la scăderea nivelului unei proteine care afectează procesele celulare din creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel