Avalansa, salvamontist dispărut. Operațiuniile de căutare nu pot reîncepe din cauza vremii

 O acţiune de căutare în Munţii Călimani nu este posibilă deocamdată, a declarat  şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia, după ce, vineri, a făcut o evaluare a zonei unde s-a produs avalanşa pe 1 decembrie şi unde, în continuare, este dispărut un pompier voluntar de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei. 

Am ajuns în zonă şi este încă sub pericol (...) Este un strat de 30 de centimetri, care nu a făcut priză cu celălalt strat. S-au format iarăşi cornişe sus, la capetele jgheaburilor. S-a mai constatat un nou strat de zăpadă de 40-50 de centimetri pe jgheaburi. Toată zăpada acumulată nu e îngheţată. Mai analizăm, dar acum, în niciun caz nu se pune problema de căutare, a spus Raia. 

El a menţionat că, deşi prognoza pentru vineri era bună, pe munte vântul a bătut cu peste 90 de km/oră, iar vizibilitatea nu era mai mare de 200 de metri. 

Totodată, Raia a spus că raportul evaluării va fi trimis la Salvamont România şi la ceilalţi factori responsabili în astfel de situaţii şi ulterior se va lua o decizie. 

Vom vedea săptămâna viitoare. Nu e o problemă pentru noi să mai facem o evaluare, a spus Raia. 

El anunţa cu o zi înainte că, vineri, şapte salvamontişti vor face o evaluare a zonei unde s-a produs avalanşa, în perspectiva unei noi încercări de căutare a celei de a treia victime, un pompier voluntar de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei. 

[citeste si]

Mâine (vineri - n.r.) nu va fi o căutare. Mâine va fi o acţiune, întrucât vremea cred că va permite, să evaluăm zona, riscurile din zonă (...) După ce evaluăm, luăm celelalte măsuri, dar după o săptămână de viscol şi ninsori vă daţi seama ce este acolo. (...) În măsura în care mâine noi vom face evaluarea şi considerăm că nu prezintă risc mare şi tot ce evaluăm noi acolo şi facem poze transmitem mai departe şi la asociaţia naţională, la Salvamont România, există o comisie de avalanşă, după care se vor trimite şi la ISU, la Consiliul Judeţean şi vom hotărî ce facem mai departe, spunea Raia. 

El preciza că şase-şapte salvatori specializaţi şi un câine de căutare în avalanşă vor urca pe munte pentru a evalua zona. 

Plecăm la prima oră, la 7,00 (...) Nu putem să ducem efective mari acolo şi Doamne fereşte să se întâmple ceva. Mergem, vedem, constatăm şi decidem după aceea. (...) S-ar putea ca condiţiile meteo să nu ne permită să intrăm acolo. Şi asta e posibil, a spus Raia. 

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, anunţa cu o zi în urmă că o nouă acţiune de căutare a celei de a treia victime a avalanşei din Călimani va fi organizată pe 8 decembrie, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel