Autorităţile din Kazahstan arestează opozanţi şi blochează site-uri de informaţii înainte de alegeri

Poliţia din Kazahstan a arestat joi mai mulţi opozanţi, în timp ce unele site-uri de informaţii şi reţele sociale au fost dezactivate odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale programate să aibă loc în iunie în această ţară din Asia Centrală, informează AFP.

Corespondenţi ai AFP au asistat joi la şase arestări în Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, unde o personalitate a opoziţiei care locuieşte în străinătate a îndemnat la manifestaţii antiregim.

Poliţia pare să fi identificat potenţiali manifestanţi înainte ca aceştia să se adune în piaţa unde se desfăşura o comemorare a victoriei sovietice împotriva fascismului.

Săptămâna trecută, Kazahstanul a cunoscut una dintre cele mai mari manifestaţii din ultimii ani, care a dus la zeci de arestări din rândul manifestanţilor, care îndemnau la boicotarea alegerilor.

Nursultan Nazarbaev, 78 de ani, a surprins locuitorii acestei ţări în martie, anunţându-şi demisia, după aproape trei decenii în care a condus Kazahstanul, ţară bogată în hidrocarburi.

Analiştii consideră că Nazarbaev continuă să conducă această ţară. El a susţinut candidatura lui Kasîm-Jomart Tokaev, 65 de ani, fost preşedinte al Senatului, devenit preşedinte interimar.

Joi, numeroşi internauţi se plângeau de imposibilitatea de a accede la mai multe site-uri locale de informaţii, printre care şi la cel al Radio Free Europe, finanţat de SUA. Locuitorii din Almatî, oraş cu 1,5 milioane de locuitori, au semnalat că serviciile de internet mobile, precum Facebook şi YouTube, nu funcţionau.

Kazahstanul nu a organizat niciodată alegeri considerate ca fiind libere de către observatorii occidentali: în 2015, Nursultan Nazarbaev a fost reales cu aproape 98% din voturi. Aflat de 30 de ani la putere, el a fost acuzat în mod regulat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului de oprimarea opoziţiei şi de îngrădirea libertăţii de exprimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel