Obișnuiești să cumperi sucuri, cafea și sandvișuri de la automate? Vezi ce schimbări pregătește ANAF pentru acest tip de comerț

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Începând cu 1 octombrie 2024, automatele de sucuri, cafea și sandvișuri vor trebui să fie dotate cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), conform unui ordin emis de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Măsura are ca scop combaterea evaziunii fiscale și creșterea transparenței în sectorul comerțului. Operatorii economici care nu se vor conforma riscă amenzi de la 8.000 la 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității.

Obligativitatea de dotare cu AMEF se aplică automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și pe bază de acceptare de bancnote sau monede. Această categorie include o gamă largă de automate, de la cele care vând băuturi răcoritoare și gustări, până la cele care oferă produse alimentare proaspete sau jucării.

Pentru a se conforma legii, operatorii economici trebuie să achiziționeze un AMEF omologat de ANAF și să îl instaleze pe automatul comercial. De asemenea, vor trebui să se familiarizeze cu procedura de înregistrare a vânzărilor și de transmitere a datelor către sistemul informatic al ANAF.

ANAF a pus la dispoziția operatorilor economici o serie de resurse informative pentru a-i ajuta să se conformeze noilor reglementări. Informații detaliate pot fi găsite pe site-ul web al ANAF, la secțiunea "Aparate de marcat electronice fiscale".

Important de reținut:

Începând cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu:
► amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;
► confiscarea sumelor nejustificate;
► suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru mai multe informații, puteți consulta site-ul web al ANAF, https://www.anaf.ro/ și https://static.anaf.ro/static/3/Anaf/20240419110511_cpamefautomate.pdf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel