Austria se opune intrării Ucrainei în UE. Ministrul de Externe Alexander Schallenber: „Trebuie să existe și alte modele decât calitatea de membru deplin”

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg
Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg

„Trebuie să existe și alte modele decât calitatea de membru deplin”, a spus ministrul de Externe Alexander Schallenberg.

Austria s-a declarat împotriva statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina, așteptat în iunie, conform celor declarate de ministrul său de Externe, Alexander Schallenberg, citat de agenția austriacă Heute, potrivit Rai News.

Potrivit lui Schallenberg, este necesară „o altă metodă”, referindu-se la „drumul lung spre aderare” al țărilor balcanice. „Trebuie să existe și alte modele decât calitatea de membru deplin” pentru Kiev, a adăugat el.

Ministerul de Externe ucrainean și-a declarat imediat „dezamăgirea” față de declarațiile raportate de ministrul de Externe austriac în presă. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, citat de agenția de presă Ukrinform, a declarat că consideră declarațiile lui Schallenberg „strategic miope și incompatibile cu interesele unei Europe unite.

Astfel de declarații ignoră și faptul că majoritatea covârșitoare a populația membrilor fondatori ai UE susține aderarea Ucrainei”, a adăugat el. 

Ucraina anunţă completarea chestionarului pentru aderarea la UE

Kievul a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse.

'Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană', a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune. Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare, a adăugat el.

'Ne aşteptăm ca recomandarea... să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul statelor membre UE'. Jovkva a adăugat că Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European se va întruni în perioada 23-24 iunie, conform programului afişat pe site-ul său. 'În continuare, va trebui să începem discuţiile de aderare. Şi odată ce vom purta aceste discuţii, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE', a declarat Jovkva, conform Agerpres.

Citește știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel