Austria: Liderul partidului FPÖ, de extremă dreapta, neagă că ar avea legături personale cu Rusia

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Liderul Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) de extremă dreapta, Herbert Kickl, s-a distanţat de Moscova în timpul unor investigaţii asupra suspiciunilor de spionaj rus pe teritoriul austriac.

"Nu am câtuşi de puţin o conexiune personală cu Rusia", a susținut în fața comsiei de ancheta Herbert Kickl, în Parlamentul de la Viena.

Kickl, fost ministru de interne în perioada 2017-2019, a fost convocat ca martor în fața unei subcomisii înființate pentru a investiga presupusele abuzuri de putere comise de politicieni social-democrați și de dreapta.

Dosarul privind presupusul spionaj vizează un fost ofiţer al serviciilor de informaţii austriece, acuzat că este agent dublu.

Activitatea ofițerului a fost verificată de către organele competente. Kickl spune că deși era ministru, nu a fost informat că acest oficial se confruntase deja cu acuzaţii de spionaj la acea vreme. El afirmă că nu îl cunoaște pe ofițer.

Partidul de extremă dreapta al lui Kickl a fost criticat pentru poziţiile sale asupra Rusiei

Respectivul ofițer, suspectat că ar fi fost agent dublu, ar fi trimis informații lui Jan Marsalek, fostul manager al serviciului de plăţi Wirecard intrat în insolvenţă, care este și el suspectat că a lucrat pentru Federația Rusă. Potrivit lui Kickl, el nu a avut contact direct cu Marsalek, care este în prezent fugar.

Totodată, liderul FPÖ a confirmat că Marsalek s-a întâlnit cu alţi oficiali din cadrul Ministerului de Interne, pentru a discuta asupra unor idei în vederea stopării afluxului de refugiaţi din Africa de Nord.

Partidul de extremă dreapta al lui Kickl a fost criticat pentru poziţiile sale asupra Rusiei. FPÖ se opune sancţiunilor împotriva Moscovei. În februarie, Kickl a cerut ca "relaţiile cu Rusia să fie normalizate".

Partidul austriac a încheiat un acord de prietenie cu partidul Rusia Unită, grupul politic al preşedintelui rus Vladimir Putin, în anul 2016. Confortm FPÖ, pactul nu a fost implementat niciodată.

Înaintea alegerilor parlamentare programate să aibă loc în Austria în această toamnă, FPÖ se situează în fruntea sondajelor de opinie, cu 27% din intențiile de vot, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel