Austria: Heinz-Christian Strache obţine un mandat de eurodeputat. Anchetă în scandalul ''Ibizagate''

Fostul lider al extremei-drepte austriece, Heinz-Christian Strache, a obţinut la alegerile europene un mandat de eurodeputat, în pofida suspiciunilor de corupţie la adresa sa după publicarea unei înregistrări compromiţătoare care l-a costat postul de vicecancelar şi care este în prezent investigată de autorităţi. 

Strache a obţinut mai mult decât cele 33.000 de voturi directe care îi erau necesare pentru a-şi asigura mandatul de eurodeputat, transmite agenţia APA, citată de AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

El se afla pe locul 42, şi ultimul, pe lista Partidului Libertăţii (FPOe). Dar sistemul electoral austriac le permite alegătorilor să recurgă la un vot direct, bifând un nume de pe listă conform opţiunii lor. Nu este însă clar dacă el chiar va prelua mandatul de eurodeputat. Cu puţin mai mult de o săptămână înaintea alegerilor europene, publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. A doua zi după publicarea acestor imagini, Strache şi-a dat demisia din postul de vicecancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, recunoscând că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte agenţi provocatori care l-au invitat la o întâlnire stropită cu alcool într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

În pofida scandalului Ibizagate, la alegerile europene fostul vicecancelar a fost sprijinit pe reţelele de socializare de susţinători care le-au cerut alegătorilor să-i dea un vot direct. De asemenea, partidul său de extremă-dreapta a reuşit să limiteze pierderile la alegerile europene, obţinând conform rezultatelor provizorii circa 17,2% din voturi. Între timp, Procuratura din Viena a anunţat că investighează circumstanţele realizării şi apariţiei acelei înregistrări compromiţătoare, fără să ofere detalii.

Cotidianul senzaţionalist austriac 'Kronen Zeitung' susţine în ediţia sa de luni, potrivit agenţiei EFE, că un ONG german ar fi plătit pentru realizarea acelei înregistrări compromiţătoare, în care pretinsa nepoată a oligarhului rus ar fi fost de fapt o studentă bosniacă, informaţii care mai trebuie elucidate în cadrul anchetei. Acest scandal a provocat, după demisia lui Strache, ruperea coaliţiei de guvernare la iniţiativa cancelarului conservator Sebastian Kurz, care luni a căzut la rândul său în urma unei moţiuni de cenzură votată de partidele de opoziţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel