Austria: Conservatorul Sebastian Kurz, mandatat de preşedinte cu formarea noului guvern

Şeful Partidului Poporului (OeVP), fostul prim-ministru austriac Sebastian Kurz, a cărui formaţiune s-a plasat pe primul loc în alegerile anticipate de la 29 septembrie, a fost mandatat oficial luni de preşedintele austriac Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern, însă negocierile se anunţă dificile, transmite AFP.

'Voi începe în această săptămână discuţii cu toţi liderii partidelor reprezentate în parlament', a declarat Kurz în faţa jurnaliştilor, menţionând ca priorităţi înfruntarea actualei 'rele conjuncturi economice', reducerea impozitelor, lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a încălzirii climatice. După discuţiile cu responsabilii diferitelor partide, Kurz urmează să-i comunice preşedintelui formaţiunea cu care intenţionează să guverneze.

Rezultatele definitive comunicate joi au confirmat victoria partidului condus de Kurz, cu 37,46% din voturi, care a devansat cu mult SPOe (social-democrat, 21,18%, cel mai slab scor din istorie), Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreapta, 16,17%), precum şi pe Verzi (13,90%) şi pe liberali (8,10%).

Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, s-a aflat la putere timp de 18 luni împreună cu FPOe, înainte ca un scandal de corupţie în care a fost implicată această formaţiune să pună capăt prematur guvernării sale. 'Nu vedem rezultatul alegerilor ca pe un mandat de a forma un guvern', a declarat săptămâna trecută noul lider al Partidului Libertăţii, Norbert Hofer. 'Dar dacă o situaţie neprevăzută se va produce anul viitor şi încă nu va exista un guvern, FPOe ar putea să-şi reevalueze poate poziţia', a adăugat el.

În lipsa aliatului său, Sebastian Kurz s-ar putea îndrepta spre coaliţia 'tradiţională' cu social-democraţii sau spre o alianţă inedită cu Verzii, mari câştigători ai scrutinului, cu un plus de 10 puncte faţă de precedentele alegeri. Liderul Verzilor, Werner Kogler, a avertizat că va intra într-o alianţă cu şeful conservatorilor numai dacă acesta va opera o 'schimbare politică radicală', cu angajamente concrete în probleme de mediu. Preşedintele Alexander Van der Bellen, fost lider al ecologiştilor, a afirmat luni că viitorul executiv va trebuie să abordeze cu multă seriozitate 'protecţia climei', informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel