Austria: Acte de vandalism asupra unei expoziţii în memoria unor supravieţuitori ai Holocaustului

O serie de acte de vandalism 'alarmante' au fost comise asupra unor portrete ale unor supravieţuitori ai Holocaustului expuse în aer liber în centrul Vienei, au denunţat luni şeful statului austriac şi organizatorii manifestaţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a treia oară de la prezentarea lor la începutul lunii mai, portrete ale victimelor crimelor naziste expuse de-a lungul uneia dintre principalele artere ale capitalei austriece au fost vandalizate în noaptea de duminică spre luni. Chipurile reprezentate pe zece fotografii, din circa 80 de portrete în total, au fost decupate, a constatat un fotograf al AFP.

În cursul ultimelor 15 zile, altele au fost acoperite cu zvastici sau tăiate cu cuţitul. Preşedintele Alexander Van der Bellen s-a declarat luni 'profund îngrijorat' de aceste atingeri aduse memoriei victimelor nazismului. Asociaţia ESRA, care a avut iniţiativa acestei expoziţii, a denunţat aceste acte 'alarmante'. 'Ştiu că majoritatea zdrobitoare a societăţii austriece respinge clar atrocităţile comise de nazişti. Faptul că unii nu pot să suporte adevărul şi amintirea solemnă pe care o determină aceste fotografii este demoralizator', a scris Van der Bellen.

Autorul portretelor, Luigi Toscano, s-a declarat 'bulversat'. Prezent luni la Viena, acest fotograf italiano-german a spus pentru AFP că este 'pentru prima dată' când expoziţia este supusă unor astfel de acte de vandalism. Aceste portrete au fost expuse în mai multe ţări. 'Este a treisprezecea expoziţie, au existat deja mici lucruri, acte de vandalism care nu au fost motivate politic, dar nimic de această proporţie.

Aici, este vorba de radicalism de dreapta', a spus el. Diverse asociaţii de voluntari, inclusiv un grup de tineri musulmani, au anunţat luni că vor asigura protecţia expoziţiei. Un raport al platformei austriece 'Forum împotriva antisemitismului' a numărat 503 acte antisemite în Austria în 2017, dublu faţă de 2014, într-o ţară care are una dintre cele mai severe legislaţii de sancţionare a apologiei nazismului. Aliat până recent cu partidul de extremă-dreapta FPO, cancelarul conservator Sebastian Kurz a făcut din relaţiile sale cu Israelul o prioritate a politicii externe şi îşi reafirmă cu regularitate hotărârea ca guvernul său să combată antisemitismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel