Australia. Un iranian deţinut pe Insula Manus a câştigat o competiţie de scriere biografică

[] []

12 aug 2019 / 10:30
Salveaza PDF Comentarii

Scriitorul şi refugiatul iranian-kurd Behrouz Boochani, închis timp de mai mulţi ani într-un centru australian de detenţie pentru imigranţi pe Insula Manus, a fost declarat luni câştigătorul competiţiei National Biography Award din Australia pentru cartea sa de memorii ''No Friend But the Mountains'', informează DPA. 

Boochani a câştigat 25.000 de dolari australieni (17.000 de dolari americani) odată cu această distincţie, cea mai substanţială acordată în Australia pentru scrieri biografice, se arată într-un comunicat emis luni de Biblioteca de stat din Noul Wales de Sud, care administrează premiul.

Boochani a obţinut mai multe premii în acest an, printre acestea numărându-se Victorian Premier's Literary Award, New South Wales Premier's Literary Award şi distincţia pentru nonficţiune a anului în cadrul Australian Book Industry Awards. În cartea sa de memorii, Boochani detaliază călătoria pe care a făcut-o după ce a fugit din Iran din cauza persecuţiei. El a ajuns cu o barcă din Indonezia în Insula Crăciunului şi a fost închis timp de mai mulţi ani de autorităţile australiene într-un centru de detenţie pentru imigranţi pe Insula Manus.

Autorul relatează unele detalii şocante despre acţiunile nemiloase, umilirea şi monitorizarea constantă din timpul detenţiei sale, notează DPA. Boochani a scris cartea cu ajutorul telefonului mobil, prin mesaje, care au fost traduse ulterior în engleză de un prieten. Juriul National Biography Award a lăudat cartea lui Boochani pentru ''scrierea poetică şi epică'' şi a numit-o un ''testament al puterii salvatoare de manifestare a rezistenţei prin scris''.

Boochani, care se află în continuare pe Insula Manus, nu a putut accepta personal premiul, însă le-a mulţumit organizatorilor şi susţinătorilor săi prin aplicaţia WhatsApp. ''Cred că istoria va judeca această generaţie şi ne va judeca pe noi toţi în această perioadă dificilă şi întunecată a istoriei australiene'', a spus el.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27