Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, 16 mai, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe /CAE, care va avea loc la Bruxelles.
Miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuţie informală cu ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba şi cu participarea ministrului de externe canadian Melanie Joly, precum şi privind Balcanii de Vest. Oficialii europeni vor aborda, de asemenea, succint, şi vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell în Chile şi Panama, ultimele evoluţii din Etiopia şi situaţia sprijinului financiar al UE pentru Autoritatea Palestiniană, informează Agerpres.
Înaintea reuniunii CAE, ministrul Afacerilor Externe român va participa alături de omologii europeni la reuniunea Comitetului ministerial comun UE-Canada, care va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi de ministrul afacerilor externe al Canadei. Discuţiile referitoare la Ucraina şi agresiunea Rusiei împotriva acesteia vor trece în revistă evoluţiile din teren, măsurile de sprijin ale UE şi statelor membre, precum şi coordonarea la nivel internaţional pentru eforturile de sprijinire a Ucrainei, pe toate palierele. "Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei", evidenţiază comunicatul MAE.
Totodată, ministrul Aurescu va informa cu privire la sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România, inclusiv în contextul contactelor bilaterale recente la nivel înalt. El va reitera sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE. "De asemenea, oficialul român va prezenta evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile situaţiei de securitate, inclusiv provocările recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii continue a eforturilor autorităţilor din Republica Moldova în gestionarea consecinţelor crizei de securitate. La discuţii vor participa miniştrii Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, şi Canada, Melanie Joly", punctează comunicatul MAE.
Discuţia privind Balcanii de Vest va reprezenta o continuare a discuţiilor CAE din lunile mai şi noiembrie 2021 vizând opţiuni de consolidare a angajamentului european în raport cu regiunea Balcanilor de Vest, în mod complementar procesului de extindere. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susţinere pentru măsuri care să vizeze un angajament suplimentar al UE în regiune pentru a le sprijini în parcursul european şi pentru a redinamiza procesul de extindere, inclusiv printr-o coordonare constantă cu partenerii din regiune. Oficialul român va reitera importanţa respectării angajamentului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania şi Republicii Macedonia de Nord în perioada următoare. Miniştrii europeni vor avea şi un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind aşteptările partenerilor din regiune, dar şi evaluările acestora referitoare la actuala situaţie în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina, se arată în comunicatul menţionat.
Cea de-a treia reuniune a Comitetului comun UE-Canada are loc în contextul marcării celei de a cincea aniversări de la iniţierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017. Agenda va include discuţii privind răspunsul comun la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile globale ale acesteia, cooperarea bilaterală în materie de securitate şi apărare şi parteneriatul strategic UE-NATO, priorităţile comune în materie de politică externă, precum şi cooperarea în sprijinul democraţiei, al drepturilor omului şi al unei ordini internaţionale bazate pe norme. Cu acest prilej, miniştrii vor adopta o Declaraţie Comună. În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa relaţiei transatlantice şi a parteneriatului UE-Canada, mai ales în actualul context în care este necesară gestionarea provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi va saluta implicarea Canadei în cadrul proiectelor de Cooperare Permanentă Structurată (PESCO) şi în misiuni ale UE, mai indică sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu