Aurescu, discuție cu omologul din Mexic, despre românii blocați la Cancun. Declarațiile momentului

Aurescu, discuție cu omologul din Mexic, despre românii blocați la Cancun. Declarațiile momentului
Aurescu, discuție cu omologul din Mexic, despre românii blocați la Cancun. Declarațiile momentului

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, miercuri, cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón.

Marcelo Ebrard Casaubon a confirmat că autorităţile din ţara sa sunt sesizate cu privire la situaţia românilor blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Cancun şi a dat asigurări că se depun eforturi în scopul clarificării situaţiei.

Cei doi miniștri de Externe, Bogdan Aurescu Marcelo Ebrard Casaubón, au avut o discuție telefonică, după ce, anterior, au fost și multiple demersuri politico-diplomatice, inclusiv o scrisoare adresată pe această temă de către șeful diplomației române omologului mexican, în aceeași zi.

În cadrul discuției telefonice, Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau ca turiști, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane și a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic.

Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus și în conținutul scrisorii adresate omologului.

Ministrul de Externe român a evidențiat că țara noastră respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetățenilor străini, dar a subliniat importanța ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă.

De asemenea, Aurescu a evidențiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetățean român implicat sau autorităților române și a reînnoit apelul ca autoritățile mexicane să clarifice motivele concrete și situația în ansamblul său.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat, de asemenea, lipsa unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităților mexicane, reamintind bunele relații tradiționale dintre România și Statele Unite Mexicane. Diplomatul român a adus la cunoștința omologului mexican situația cetățenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic și care încă așteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligați să aștepte în condiții improprii.

În mod special, s-a făcut apel pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cei 114 cetățeni români care se află pe Aeroportul Internațional din Cancun, precum și a modului în care aceștia sunt tratați de către autoritățile mexicane de pe aeroport și a evidențiat că numai prin eforturile susținute ale Ambasadei României în Mexic și ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente și apă pentru aceste persoane.

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internațional din Cancun pentru a acorda asistență la fața locului cetățenilor români aflați în așteptarea curselor de retur, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România.

Marcelo Ebrard Casaubón, declarații

La rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autoritățile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situația prezentată și a dat asigurări că, la momentul discuției, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun.

De asemenea, omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autoritățile mexicane și a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cetățenii români pe aeroportul din Cancun.

Ministerul Afacerilor Externe face apel către cetățenii români să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în Mexic, până la clarificarea situației românilor blocați acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel