AUR: Elevii români din Ucraina sunt condamnați la dispariție

AUR: Elevii români din Ucraina sunt condamnați la dispariție  / 
 Foto: Alianța pentru Unirea Românilor
AUR: Elevii români din Ucraina sunt condamnați la dispariție / Foto: Alianța pentru Unirea Românilor

AUR condamnă ferm desființarea de către actuala guvernare a programului de burse pentru elevii români din Ucraina. Programul multianual de burse identitare acordate acestora începând cu anul 2018 reprezintă un proiect strategic și contribuia semnificativ la creșterea numărului de etnici români care doreau să își înscrie copiii în unitățile de învățământ cu predare în limba română în statul vecin.

AUR amintește că, în situația-limită în care a ajuns comunitatea românească din Ucraina, amenințată cu dispariția,  statul român și-a asumat un program de burse identitare ca pe o intervenție minimală cu rolul de a menține elevii români în clasele cu predarea în limba română, în contextul în care, în prezent, circa 61% dintre copiii români din Ucraina sunt educați și instruiți în limbile ucraineană și rusă, statul ucrainean stimulând, prin diverse mijloace, abandonarea educației în limba română în favoarea celei în limba ucraineană.

„Coaliția majoritară le-a întors spatele în Parlament, fără drept de apel, nu doar elevilor români care studiază în limba română în școlile din Ucraina, ci și catedrelor de limbă română din Universitățile Cernăuți, Ujgorod și Ismail. Vom face presiune publică continuă asupra oricărei formule de guvern să reia imediat programul de burse acordate elevilor români lăsați pradă politicilor de etnocid ale statului ucrainean. Totodată, cerem extinderea imediată a acestui tip minimal de intervenție în toate comunitățile istorice românești”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR.

„Avem români și în afara granițelor actuale ale țării, dar guvernarea se preface că această realitate nu există. Avem o obligație constituțională: să sprijinim românii din comunitățile istorice. Refuzul de a acorda burse elevilor români din Ucraina este o palmă pe care coaliția antinațională de la București o dă tuturor celor peste 500.000 de români din țara vecină. Nu uităm că Programul de guvernare, aprobat de Parlamentul României, prevede consolidarea și extinderea politicii de acordare a burselor pentru etnicii români din afara granițelor. Acesta a fost încălcat flagrant prin decizia ticăloasă luată astăzi fără cea mai mică ezitare”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR.

Românii reprezintă în Ucraina cea mai numeroasă comunitate neslavă și sunt supuși unui proces puternic de asimilare forțată, mai cu seamă după adoptarea noii Legi ucrainene a educației, care a făcut obiectul criticilor Comisiei de la Veneția și care urmărește desființarea învățământului în limba română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel