Augustin Lazăr, după decizia de REVOCARE. Mesaj pentru Toader!

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Augustin Lazăr, procurorul general al României, face primele declarații după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis să declanșeze procedura de revocare a sa din funcție. 

DCNews transmite LIVE TEXT principalele declarații: 

- Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneția transmitea că independența procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea și eliberarea din funcție, recomandând reexaminarea acestor dispoziții, prin menținerea rolului CSM și al președintelui României. 

- Raportul de evaluarea prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. 

- Mâine, în toate statele UE va fi celebrată Ziua Europeană a Justiției civile. 

- Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin Ministrul Justiției, înțelege să respecte independența Ministerului Public. 

- Cu referire la concluziile și exagerările ministrului Justiției, voi răspunde punctual în zilele următoare. 

- Respectarea principiilor și valorilor constituționale au stat la baza tuturor deciziilor luate. 

- În calitate de conducător al Ministerului Public am dreptul și obligația de a vorbi pentru ordinea de drept. Libertatea de exprimare în situația unui magistrat de rang înalt trebuie folosită pentru supremația legii și apărarea în fața oricăror imixtiuni. 

- La sfârșitul anului trecut, IJ a efectuat un control privind eficiența managerială a procurorului general. Concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dl ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențele acestei instituții. 

- În cursul acestui an, evaluarea a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive, procurorul general a fost evaluat cu calificativul foarte bine. 

- Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, inițiate și formulate, fără o bază factuală solidă, reprezintă un demers de natură a destabiliza Ministerul Public. 

- În zilele următoare, voi preciza punctual și veți vedea cât de clare sunt exagerările pe care ministrul Justiției le-a făcut. 

- O să vă dau exemplu doar de două astfel de exagerări. 

- Procurorul pe care-l vedeți în față a fost notat, vreme de 36 de ani, cu calificatul foarte bine, poate fi consultată cu ușurință la CSM. 

- Conform legii, cine candidează pentru o funcție de conducere, la ultima evaluare trebuie să fi avut foarte bine. E foarte ușor de înțeles că nu a putut fi nicio conspirație, între fostul ministru al Justiției, între membrii CSM să se prefacă că nu observă. Sunt ziceri penibile în evaluare. 

- Din 16 sesizări, două privesc procurori din DNA. Dintre cele 16, șase sunt cele în care procurorul general a exercitat acțiunea disciplinară împotriva procurorilor față de care au apărut indicii. Atunci de ce spun autorii acestei lucrări, că procurorul general a încurajat aceste fapte? 

- Cum să facă procurorii dosarele când la fiecare câteva luni echipele de profesioniști sunt destructurate? Și aceasta e o ”întâmplare”? 

- Cetățenii României să aibă încredere în procurori. Constituția nu e numai a cuiva, e a noastră, a tuturor! 

- Vă rog să-mi scuzați starea emoțională. 

Înainte de declarațiile ministrului Tudorel Toader, se știa că Augustin Lazăr va face declarații doar dacă se declanșează procedura de revocare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel