Augustin Lazăr, document important semnat la Paris

Augustin Lazar
Augustin Lazar

Augustin Lazăr şi procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie a Republicii Franceze, Jean-Claude Marin, au semnat la Paris o Declaraţie comună de intenţie între cele două instituţii, cu o durată de cinci ani.

'Documentul reprezintă prima Declaraţie comună de intenţie între Ministerul Public din România şi cel din Franţa şi marchează un moment important în dezvoltarea cooperării judiciare româno-franceze, întemeiat pe tradiţia culturii juridice comune', informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmis miercuri.

Documentul vizează stabilirea unei cooperări regulate în domeniile juridic şi judiciar, atât în materia contenciosului, a problemelor de organizare şi de procedură, cât şi a unor schimburi regulate între magistraţi. Potrivit sursei citate, Declaraţia stabileşte realizarea schimbului de informaţii între instituţiile semnatare cu privire la legislaţia şi la jurisprudenţa fiecăreia dintre curţile supreme. Organizarea de colocvii, seminarii şi alte reuniuni tehnice şi academice reprezintă un alt obiectiv stabilit prin documentul menţionat.

Program anual de cooperare

'Conform prevederilor Declaraţiei, părţile vor elabora un program anual de cooperare, având posibilitatea de a crea grupuri de lucru şi/ sau de experţi comuni, stabilindu-se, totodată, sporirea rolului magistraţilor de legătură din cele două state în realizarea cooperării instituţionale', se arată în comunicatul. În cadrul discuţiilor purtate cu ocazia semnării Declaraţiei comune, părţile au reafirmat dorinţa lor de a consolida instituţiile statului de drept, în mod special instituţiile judiciare, precizează sursa citată. Printre subiectele abordate a fost şi cel al întăririi independenţei justiţiei şi rolului acesteia ca garant al ocrotirii demnităţii umane şi respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, subliniindu-se nevoia actuală de a consolida statutul procurorului ca magistrat independent.

[citeste si]

Procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie a Republicii Franceze, Jean-Claude Marin, la invitaţia procurorului general al PÎCCJ, Augustin Lazăr, a efectuat o vizită de lucru în România în noiembrie 2017, ocazie cu care a susţinut la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti conferinţa cu tema 'Le Parquet europeen, menţionează comunicatul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel