Augustin Lazăr: Capii structurilor sunt atacaţi

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a explicat într-un interviu de ce şefii parchetelor sunt atacaţi şi de ce trebuie mare grijă ca să nu fie anulată lupta anti-corupţie.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat vineri că nu se teme că va fi revocat din funcţie, dar şi că nu există temei legal pentru schimbarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Într-un interviu acordat Realitatea TV, Augustin Lazăr a fost întrebat, aşa cum era de aşteptat, despre propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea din funcţie a şefei DNA.

"Aşteptăm raportul să vedem dacă ne oferă altceva decât am remarcat la prima vedere. La prima vedere, la televizor, lucrurile s-au desfăşurat într-un anume ritm. Noi trebuie să vedem, să analizăm."

"Şi noi şi Ministerul Justiţiei avem structuri specializate care se ocupă cu analiza acestor documente, după care ne propun, ne spun care e concluzia şi acţionăm conform acelei concluzii. S-a văzut ce greşit a fost să personalizezi o activitate instituţională, cum ar fi aceea să trimitem dosarul la Parlament sau copia dosarului de urmărire penală la Parlament."

"Pe baza unor analize pe care mai multe secţii din Parchetul General le-au făcut, procurorul general a venit cu soluţia. Cam aşa se întâmplă în toate structurile Ministerului Public. Pot să înţeleg de ce capii structurilor sunt atacaţi, pentru că ei sunt cei mai expuşi, ei conduc, ei reprezintă."

Plan pe care nu îl înţeleg

"Cei care - nu ştiu cum să o caracterizez - au o anumită naivitate sau poate au un plan pe care nu îl înţeleg eu personalizează totul la capul instituţiei, gândindu-se că, dacă va veni un alt procuror, acela nu va face acelaşi lucru. Acela va lua Codul penal, îl va băga într-un sertar şi va judeca după cum spun show-urile media?", a afirmat Lazăr.

[citeste si]

Augustin Lazăr susţine că lupta împotriva corupţiei 'a deranjat pe foarte multă lume' şi unii se gândesc la o modalitate de a estompa această luptă.

Demnitarii trebuie să fie servanţi ai comunităţii

"Însă atâta timp cât suntem în UE, nu va fi posibil. Noi avem nişte reguli clare şi vedem că în toată Uniunea Europeană funcţionarii de rang înalt şi demnitarii trebuie să fie servanţi ai comunităţii, nu unii care trăiesc pe pielea lor şi comit infracţiuni."

"Şi, din păcate, un număr mare de persoane comit în continuare infracţiuni, aceasta este surprinzător. Comit infracţiuni de corupţie, iar noi trebuie să demobilizăm. Cum putem demobiliza comiterea acestor infracţiuni? Dezafectând structurile şi anulând instrumentele de combatere?", a mai spus procurorul general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel