Audit extern la DNA, DIICOT și ÎCCJ. Anunțul ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns invitației lui Mihai Gâdea, luni seară, la emisiunea „Sinteza zilei". Acesta a spus că va dispune un audit extern la DNA, DIICOT și ÎCCJ.

"Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT și Înalta Curte", a precizat ministrul.

Tudorel Toader a vorbit despre analiza activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, declanşată după decizia CCR care a constatat că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a depăşit atribuţiile în demararea anchetei pe modul de elaborare a OUG 13.

"Prima zi de mandat ca ministru am avut onoarea ca premierul să mă solicite să reprezint Guvernul în fața CCR, pledând pentru existența unui conflict juridic(...).Dacă eu am pledat în fața Curții, dacă decizia Curții a fost în sensul susținerii mele, apreciez soluția dată", a spus ministrul referitor la decizia CCR.

"Apreciez consistența deciziei CCR. Au existat, din păcate, multe astfel de conflicte. Poate unele mai grave, poate altele mai puțin grave și Curtea din care făceam și eu parte a dat aceleași trei direcții: a constatat conflictul, a constatat cauza și a dat remediul pentru viitor(...). Dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodată nu s-a recurs la sancțiuni altele decât remediile constituționale", a mai spus Tudorel Toader.

"Conflictele juridice de natură constituțională nicodată nu se nasc între persoane fizice. Conflictele se nasc numai între autorități. Dacă în actele, faptele, procedurile în care se naște un conflict apar fapte de natură penală cu caracter individual, atunci acea faptă poate să atragă răspunderea chiar și penală. Dar conflictul în sine poate să apară numai între autorități. Curtea Constituțională are competența să soluționeze conflictul, iar Curtea Constituțională nu aplică sancțiuni. Ea nu judecă fapte, persoane", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel