Audiere Băsescu. Roșia Montană, proces România. Chirieac, informația ZILEI: Am aflat pe surse de la Washington

Justitie
Justitie

Gabriel Resources, compania-mamă a Roşia Montană Gold Corporation, solicită, la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington, despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari din partea statului român, pentru blocarea proiectului minier Roşia Montană.

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect la Antena 3.

"Știți bine că noi suntem într-un proces cu Roșia Montană Gold Corporation la Curtea de Arbitraj de la Washington pe prostiile înspăimântătoare săvârșite de Guvernele României. Aici iar ne ducem în zona de corupție și ne întrebăm de ce noi și nu alții? România nu are cum să câștige. Va pierde 5 miliarde de dolari atât au cerut "Beny" Steinmetz și ceilalți. Problemă mare fiindcă surse autorizate, care au ținut să-și păstreze anonimatul, de la Washington, au spus pentru DC News că SUA nu ar dori ca România să piardă 5 miliarde de dolari în acest caz și fiindcă bugetul Apărării din România ar avea de suferit.

Cum se poate bloca? Doar dacă se dovedește că s-a exercitat un trafic de influență la nivel înalt. Deocamdată este anchetă în Israel. Să vedem dacă va fi și în România pe acest trafic de influență la nivel înalt. Că a început prin '97 dacă nu mă înșel, că a continuat după aceea, cine, cum, în ce fel a fost implicat.... ar trebui să stabilească anchetă. Sunt acolo niște lucruri.

De pildă, declararea Roșia Montană sit UNESCO, cum a încercat Corina Șuteu, ministrul tehnocrat de la Cultură, din capul locului îți câștigă procesul de către domnul Steinmetz la Washington. De ce? Este foarte important. Guvernele României, unul după altul, au emis tot felul de hârtii și autorizații. Când ești privit în plan internațional, nu mai interesează pe vremea cărui premier s-a făcut nu știu ce. Acolo este Roșia Montană contra României”, a zis Bogdan Chirieac la Antena 3 în emisiunea Cătălinei Porumbel.

Băsescu, audiat

Traian Băsescu a fost audiat astăzi, la DNA, vreme de trei ore, într-o comisie rogatorie.

Întrebat din ce țară, a răspuns: "Eee". Audierea ar fi fost făcută în dosarul 2780/2017, un dosar deschis la cererea autorităților din Israel, potrivit Antena 3. La comisia rogatorie din România, participă și un procuror din Israel.

Procurorii vor să demonstreze că Benjamin "Beny" Steinmetz i-a finanțat campania electorală din 2009 lui Traian Băsescu. În schimb, fostul președinte ar fi trebuit să-și exercite influența asupra Parlamentului și Guvernului pentru susținerea proiectului de la Roșia Montană, acolo unde Steinmetz ar fi avut beneficii financiare și interese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel