Au crescut salariile retroactiv pentru toți angajații Comisiei Europene. Val Vâlcu: Când mulți nu au bani pentru ziua de mâine, tu-ți indexezi salariile?

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

În condițiile în care inflația face furori în toată Europa, personalul Comisiei Europene a aplaudat probabil că a primit o creștere automată a salariului.

Singurul paradox este că aceste creșteri salariale ale oficiallilor europeni contravin sfaturilor Comisiei adresate guvernelor și reprezentanților grupurilor de muncă și manageriale care îndeamnă la solidaritate și strângerea curelei pe timp de criză. 

Creștere salarială aplicată retroactiv și automat 

Angajații Comisiei din Belgia și Luxemburg, inclusiv membri ai Colegiului Comisarilor, au primit o creștere a salariului cu 2,4% în iunie, aplicabilă retroactiv din ianuarie, a confirmat Comisia.

Creșterea totală a costurilor cu forța de muncă ale Comisiei se ridică la 95 de milioane de euro pentru 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. 

Ajustarea afectează și deducerile plătite de funcționari înapoi în bugetul UE, aducând efectul bugetar net la 78 de milioane de euro, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a descris acest lucru drept „un calcul automat, fără nicio discreție politică”.

Val Vâlcu: Ciolanul cu varză murată, specific pentru Alsacia, e o bucurie 

Invitat la postul de televiziune B1Tv, jurnalistul Val Vâlcu a intervenit pe acest subiect: ”Principala problemă este de ce se indexează inflația la Comisia Europeană. Există o fractură între eurocrați și populația din vestul Europei. De aceea a plecat Marea Britanie din UE. 

În vreme de pace, oamenii ăia iau bănuțul, se duc și îl cheltuie la restaurantele din Bruxelles, la Strasbourg... e foarte frumos, ciolanul cu varză murată specific pentru Alsacia e o bucurie... și banul circulă. Dar acum e vreme de criză, când toată lumea strânge cureaua, când mulți nu au bani pentru ziua de mâine, tu să iți indexezi salariile? Primul trebuia să dai exemplu: strângem cureaua, e război, e conflict în Uniunea Europeană”.

”Uniunea Europeană reglementează de la mărimea trotuarului până la diametrul cartofului, totul reglementează, dar nu nu e în stare să își facă o armată, o structură de securitate comună și nu își poate administra politicile comune. Unele țări, pentru beneficii economice, trădează! Cum e Ungaria spre exemplu”, a concluzionat jurnalistul Val Vâlcu.

Cresc costurile de trai, cresc și salariile ... angajaților din birourile UE

Conform normelor UE privind personalul, salariile sunt ajustate anual pentru a ține seama de modificările costurilor de trai. Dar acest lucru se poate întâmpla de două ori pe an și se poate aplica retroactiv dacă inflația a crescut peste 3% în perioada de referință, ceea ce s-a întâmplat între iulie și decembrie 2021, când inflația în Belgia și Luxemburg era în medie de 3,5 la sută.

Această indexare este apoi ajustată pentru modificările puterii de cumpărare a funcționarilor publici naționali din 10 țări UE – Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia și Suedia. 

Această cifră a scăzut cu 1,1 % în aceeași perioadă, ceea ce a dus la ajustarea finală de 2,4 %, potrivit Politico.

Angajații Comisiei din alte țări decât Belgia și Luxemburg au primit și ei o creștere de salariu, dar aceasta este cântărită în funcție de circumstanțele naționale.

Citește și ...

UE intenționează să cumpere un conac din Manhattan (New York) în valoare de 20 de milioane de euro

Aripa diplomatică a UE vrea să cumpere proprietăți din Upper East Side, New York. Printre îmbunătățiri: tapet cu pene de păun, placi care topesc zapada. și un „lift comercial îmbrăcat în piele”.

Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile de lux răspândite pe cele cinci etaje, 11 camere și curtea din spate a casei coloniale din Manhattan, aripa diplomatică a UE intenționează să le cumpere pentru mai mult de 20 de milioane de euro, conform unei propuneri de cumpărare a proprietății văzute de Politico.

Intenția, se arată în document, este de a folosi casa recent renovată din Upper East Side ca bază pentru șeful delegației UE la Națiunile Unite la New York. 

Motivația: achiziționarea proprietății este o prioritate din cauza importanței prezenței UE acolo

Propunerea susține că achiziționarea proprietății de 543 de metri pătrați este „o prioritate” pentru misiunea diplomatică a UE ”din cauza importanței prezenței UE acolo”.

Clădirea ar oferi delegației UE ”o reședință adecvată în ceea ce privește locația, vizibilitatea, imaginea, reprezentativitatea, dimensiunea, funcționalitatea” și așa mai departe, susține documentul.

...citește mai mult  AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel