Urmărește emisiunea live


Atunci când părinții vor prea mult ... de la copii

De prea multe ori în ultimul timp părinții pun o presiune mult prea mare pe copiii lor. Este vorba despre notele de la școală, despre concursurile din afara școlii etc. Peste tot copiii trebuie să fie pe primul loc (se uită că primul loc este doar unul singur și nu pot toți copiii să îl ocupe). Dacă la început putem spune că avem de-a face cu un factor motivațional, foarte repede avem de-a face cu un element destabilizator care poate să ducă în direcția contrară celei dorite, atrage atenția profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Pedepsele, efect negativ asupra performanței copiilor

Să vedem mai întîi cu ce avem de-a face. În Encyclopedia of School Psychology presiunea exercitată de părinți asupra copiilor este exemplificată de comportamentul parental coercitiv sau orientat spre pedeapsă care tinde să aibă un efect negativ asupra performanței copiilor. La rândul ei Nancy Morse spune că presinea parentală începe atunci când părinții le cer copiilor să atingă un standard pe care aceștia chiar nu sunt în stare să-l atingă.

Depresia pleacă de la părinți

Holly Schiffrin și colegii lui au descoperit ca atunci când părinții pun prea mare presiune pe viața copiilor (supra-gestionând, monitorizând pas cu pas viața copilului) acesta devine stresat, are un nivel de depresie ridicat, un nivel de satisfacție față de viață scăzut și în general niveluri reduse de autonomie. Astfel – concluzionează cercetătorii – un stil de parenting prea implicat duce la rezultate neașteptate: subminează încrederea în sine și dezvoltarea copiilor.

Presiunea duce la epuizarea copiilor

Dar de ce este rău să ceri mult de la copil? Poate că nu este rău să ceri mult, este negativ să ceri prea mult! În momentul în care părinții exercită o asemenea presiune se ajunge la o epuizare și pierdem din vedere exact instrumentul cel mai important spre succesul pe care ni-l dorim pentru ei. Merită să aducem în atenție observațiile lui Tough în acest sens. Autorul remarcă faptul că succesul este intim legat de elemente ca: optimismul, curiozitatea, sentimentul că ești capabil, precum și capacitatea de a gestiona emoțiile. Câte dintre acestea sunt în practica de zi cu zi la școală sau acasă?

[citeste si]

Dar dacă presiunea prea mare diminuează tocmai aceste trăsături imporante de ce mai perseverează părinții în greșeala aceasta? Sunha observă că atunci când copiii simt presiunea părinților ei devin stresați să obțină note mari pentru a alimenta mândria acestora. Iară ce este bine să analizați de fiecare dată: este visul copilului sau visul dumneavoastră? Îl motivați sau îl dezechilibrați?

Presiunea funcționează într-un mod ascuns: ea poate să funcționeze la început, dar în curând o să apară și situațiile în care pentru copil o să fie imposibil să meargă mai departe. Când apar primele eșecuri copiii care au ajuns acolo în urma presiunii din partea părinților intră direct în spațiul întunecat al depresiei.

Citește continuarea pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel