Atenţionare călătorie Bulgaria. Cod galben. MAE, avertizare

Ema Apostu / 20 noi 2018 / 19:58 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că miercuri şi joi întreg teritoriul acestei ţări va fi afectat de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ploaie, pe alocuri cu formare de polei.

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie bulgar a emis pentru perioada menţionată mai multe coduri de atenţionare meteorologică. Astfel, a fost emis cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie în regiunile: Stara Zagora, Haskovo şi Kârdjali. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie, care vor atinge valori între 30 şi 50 litri/mp.

Totodată, a fost lansat cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie, cu formare de polei, în regiunile: Vidin, Montana, Vraţa, Loveci, Pleven, Gabrovo, Veliko Târnovo şi Ruse. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie, cu valori între 20 şi 25 litri/mp, şi există pericolul formării de polei. De asemenea, un cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie a fost transmis pentru regiunile Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Sofia, Sofia-Regiune, Pazardjik, Smolian, Plovdiv, Sliven, Yambol, Tărgovişte, Razgrad, Silistra, Şumen, Dobrici, Varna şi Burgas. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie, cu valori cuprinse între 20 şi 30 litri/mp.

"Să se urmărească cu atenţie situaţia"

"Se recomandă să se urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autoturismele echipate corespunzător circulaţiei pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării de polei sau a vizibilităţii reduse", se arată în comunicat.

MAE precizează că se pot obţine informaţii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (deocamdată doar în limba bulgară), www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Nu în ultimul rând, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.eu, http://sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27