Atenție! Val de țepe, date de un furnicar de conturi false, pe grupurile de Facebook de părinți. Cum să nu vă lăsați păcăliți

imagine cu rol ilustrativ pexels
imagine cu rol ilustrativ pexels

Extrem de multe conturi false au apărut, în ultima perioadă, pe grupuri nișate, cu scopul de a păcăli victimele să le trimită banii în avans în schimbul unor bunuri. 

Ceea ce ANAF nu vede niciodată este vânzarea nefiscalizată de pe Facebook. Și, dincolo de asta, dacă ar vedea-o, ar vedea și escrocheriile care derivă din asta. În ultima vreme însă, sunt extrem de multe conturi false create cu scopul de a păcăli persoanele interesate.

Aici vorbesc în special despre conturile de părinți de pe rețeaua socială Facebook, conturi pe care le urmăresc de aproximativ 18 luni și, din acest punct de vedere, pot spune că niciodată nu au fost atât de multe țepe ca-n ultimele două săptămâni- cu aproximație. Zilnic, apar noi și noi conturi false care vând ceva, folosind fotografii furate inclusiv la profil, conturi pe care Facebook se pare că nu le depistează. 

Când alte persoane sesizează că vorbim despre o înșelătorie, ele sunt blocate în comentarii. Problema este că victimă a acestor înșelătorii pică chiar persoanele cu venituri reduse, cu copii mici, care sunt interesate să cumpere de pe ”un grup de mame” la prețuri mai mici. 

Cum funcționează escrocheria

Sunt create conturi de familie. Cu nume, poze, copii, jucării, familiile perfecte cu venituri peste medie aparent din conturile de Facebook. Fotografiile sunt furate de la persoane reale de pe Facebook sau alte rețele sociale. Inclusiv pozele cu produsele sunt furate de la anunțuri reale, de exemplu, sau de pe diferite site-uri. 

Toate detaliile privind produsele aflate la vânzare sunt date prin mesaj privat. Astfel, persoanele care-și manifestă interesul în comentarii sunt contactate în privat.

De aici, situația pleacă pe mai multe direcții:

- Persoana spune că în ziua în care pune coletul la curier vrea și banii pe produse, în cont, în avans. Oferă, în schimb, în AWB fals. După ce păcălește mai multe persoane, închide contul respectiv și-și șterge urmele. 

- Persoana spune că are nevoie de un avans în cont (pentru produse mai scumpe) și, în continuare, procedează la fel ca în situația anterioară. 

- Cere datele de pe card (așa cum făceau cei care dădeau țepe pe OLX, vezi aici), dar fără a avea vreo aplicație, și sustrag sume importante de bani pentru un om simplu. O mămică scria că i-au fost sustrași 650 de lei.

Cele mai multe persoane, de rușine, nu scriu experiența lor, cu atât mai puțin se gândesc să facă plângere la poliție. Deși aparent sumele sunt mici, conturile false sunt extrem de multe, iar persoanele înșelate se înmulțesc cu fiecare astfel de cont. Putem presupune că este vorba despre o adevărată rețea în spatele acestui furnicar. 

Ce să nu faceți

Nu plătiți în avans, ci ramburs, cu verificare la primirea coletului. 

Încercați să ridicați produsul, dacă distanța față de vânzător nu este mare. 

Verificați vechimea contului de Facebook și profilul persoanei pe alte grupuri de Facebook. Verificați comentariile de la alte postări. 

Nu furnizați niciodată informațiile despre cardul dvs. unei persoane necunoscute, chiar dacă vă spune că este ca atunci când plătiți orice produs online. 

Apelați la celelalte mame în comentarii, pentru a vedea dacă sunt persoane care au cumpărat de la respectivul ”vânzător”. 

Ideal ar fi să nu cumpărați astfel. Însă, sunt și persoane care revând produsele pe care bebelușii/copiii lor nu le mai folosesc, de bună credință. Acestea sunt publicate la vânzare la prețuri mult mai mici decât cele din magazine. Fără aceste produse, unele mame nu pot asigura respectivele bunuri copiilor lor, fiind o bucurie și pentru părinte și pentru copil deopotrivă. De asta profită și cei care dau țepele mai sus amintite, de dorința părinților de a asigura cât mai mult copiilor lor, dar și de rușinea lor după ce sunt păcăliți. Astfel, se asigură că nu vor scrie despre asta, dar și că nu vor face vreo plângere la poliție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel