Atenție mare la carnea de porc cumpărată de Sărbători! Recomandări DSVSA

Mare atenție de unde cumpărați carnea de porc în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă.

Specialiştii avertizează că unii comercianţi ar pune la vânzare carne fără acte, dacă marfa este un chilipir. De aceea, vânzarea cărnii de porc în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă se află în preocuparea Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din toată țara.

Tentația de a cumpără ieftin poate duce la achiziția de carne de porc fără examen sanitar-veterinar, iar riscurile la care ne expun comercianții necinstiți sunt uriașe. De maximă importanță este efectuarea examenului pentru trichină pentru carnea de porc ce urmează a fi comercializată și consumată de Sărbători.

La animale, trichineloza nu se manifestă clinic, iar exemplarele bolnave sunt aparent sănătoase. Proprietarii care evită analiza pentru trichină fac o greșeală foarte mare, presupunând că animalul este sănătos, asumându-și riscul să se îmbolnăvească de trichineloză.

La om, aceasta este o boală foarte gravă, iar dacă nu este diagnosticată la timp poate produce sechele permanente pentru toată viața, sau poate fi chiar fatală. 

Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om:

 

- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;

- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică "în sânge" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă;

- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;

- Tăierea clandestină a animalelor.

Pentru a preveni îmbolnăvirea este recomandat populaţiei:

 

- să achiziţioneze animale numai de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităţilor sanitar-veterinare autorizate şi să respecte recomandările acestora;

- la tocarea cărnii de porc / vânat să folosească o maşină de tocat, destinată acestei activităţi, acordând o atenţie sporită la curăţarea acesteia înainte şi după folosire, precum şi la curăţarea tuturor suprafeţelor şi a instrumentelor folosite;

- să pregătească carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit;

- în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;

- prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24