EXCLUSIV  Atentat Paris: Marine Le Pen, precedent îngrijorător pentru alegeri

Atentat Paris, Champs Elysees
Atentat Paris, Champs Elysees

Potrivit mai multor analiști, atentatul de la Paris, care a avut loc cu doar trei zile înainte de alegerile prezidențiale din Franța, îi va oferi candidatei Marine Le Pen un important capital electoral. 

Cu doar trei zile înainte de alegerile prezidențiale, Franța e lovită de un nou atac terorist, tocmai pe Champs-Elysees, inima Parisului. În urma atentatului un polițist și-a pierdut viața.

Situația aduce aminte de deputata laburistă pro-UE, Jo Cox, care a fost ucisă după ce a fost împușcată și înjunghiată, cu doar câteva zile înaintea referendumului prin care Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană (Brexit).

Mai multe voci transmit faptul că atentatul care a avut loc la Paris, cu doar trei zile înainte de alegeri, poate fi speculat din punct de vedere electoral de către Marine Le Pen, candidata radicală a Frontului Național. Totuși, experiența din Anglia ne arată că electoratul nu s-a lăsat purtat de emoția pe care crima împotriva deputatei pro-UE a strârnit-o, iar acest eveniment nu a schimbat rezultatul referendumului.

Există șanse reale, ca un public matur precum Franța, cu o vastă experiență democratică, să nu se lase păcălit de imperiul emoției create de atacul în care și-a pierdut viața un polițist francez.

Candidata extremei drepte la președinția Franței a declarat, ca reacție la atacul de joi seară, că președintele în exercițiu, socialistul Francois Hollande, și predecesorul său de dreapta, Nicolas Sarkozy, au făcut totul pentru a pierde lupta împotriva terorismului. 

De altfe, de teama de a nu promova ultranațioalismul reprezentat de Marine Le Pen, pe durata întregii campanii electorale s-a evitat subiectul securității.

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, însă ea va fi învinsă și de Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, sau Francois Fillon. Totuși, ”spirala tăcerii” care a funcționat atât de bine la alegerile din SUA, dar și numărul mare de nehotărâți, face ca rezultatul celui de-al doilea tur să rămână o enigmă.

Rămâne de văzut pe 23 aprilie, la urne, cât de mult au fost influențați francezii de atacul care a avut loc la Paris, cu doar trei zile înainte de alegeri. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel