Atentat ISIS în Irak. 11 oameni au murit

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

11 oameni au murit într-un atac terorist asumat de gruparea Stat Islamic. 

Atacul a vizat satul Al-Rashad din provincia Diyala şi s-a soldat cu 11 morţi şi 13 răniţi, a declarat o sursă de securitate din provincie. O a doua sursă, care a menţionat că printre victime s-au aflat şi civili, a asigurat că acest atac cu arme de calibru mic a vizat un sat care numără printre locuitorii săi mulţi membri ai forţelor de securitate.

Zona a fost izolată şi au fost trimise întăriri pentru operaţiuni de căutare, potrivit primei surse. Locuitorii satului fac parte, în principal, din tribul Bani Tamim, de care aparţine guvernatorul provinciei, au mai precizat cele două surse, scrie Agerpres.

Califatul ISIS, clătinat serios



După o ascensiune fulgerătoare în 2014 în Irak şi Siria şi cucerirea unor teritorii vaste, gruparea Stat Islamic şi-a văzut califatul clătinându-se sub impactul ofensivelor succesive din aceste două ţări.

Irakul a declarat victoria împotriva jihadiştilor la sfârşitul anului 2017, iar în Siria aceştia au fost înfrânţi în 2019. Dar gruparea Stat Islamic rămâne o ameninţare şi continuă să comită atacuri în aceste două ţări.

La începutul lunii septembrie, 13 membri ai poliţiei federale irakiene au fost ucişi într-un atac jihadist la punctul lor de control din apropiere de Kirkuk (în nordul ţării).

În prezent, gruparea Stat Islamic "menţine o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări", potrivit unui raport ONU publicat la începutul anului 2021.

În Siria şi Irak organizaţia jihadistă ar menţine "în total 10.000 de combatanţi activi", potrivit acestui raport.

Ultimul atac terorist major revendicat de gruparea Stat Islamic în Irak în iulie anul trecut a vizat o piaţă din cartierul şiit Sadr al capitalei Bagdad, care a provocat moartea a aproximativ 30 de persoane.

În luna octombrie, autorităţile au anunţat două arestări majore în legătură cu două operaţiuni desfăşurate în afara Irakului: persoana responsabilă pentru un atac revendicat de gruparea Stat Islamic care a ucis peste 320 de persoane în 2016 la Bagdad şi un fost înalt oficial financiar al organizaţiei ultra-radicale, căutat de Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel