Atentat Argentina. Solicitare către Putin: Arestarea unui ministru de externe

Argentina a cerut Rusiei să-l aresteze pe fostul ministru iranian de externe Ali Akbar Velayati, în vederea extrădării sale pentru a fi judecat în legătură cu atentatul din 1994 de la Buenos Aires, soldat cu 85 de morţi, relatează vineri AFP, citând MAE argentinian.

Ministerul argentinian de Externe a transmis joi o solicitare similară şi Chinei, unde Velayati era aşteptat vineri împreună cu preşedintele Hassan Rouhani, după încheierea vizitei în Rusia. Fostul ministru de externe îl însoţeşte pe preşedintele iranian în turneul său în calitate de consilier special.

Velayati era ministru de externe când a avut loc atentatul împotriva centrului evreiesc AMIA din Buenos Aires, soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi, cel mai grav din istoria Argentinei, ţară care găzduieşte cea mai importantă comunitate evreiască din America Latină. Fostul ministru este acuzat de justiţia argentiniană că a fost "autor intelectual" al atentatului, alături de alţi presupuşi instigatori.

"Argentina aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor ruse, în cadrul tratatului de extrădare dintre cele două ţări", a menţionat MAE argentinian.

Spre deosebire de alţi acuzaţi, Velayati nu face obiectul niciunui mandat de arestare internaţional, iar extrădarea sa nu poate fi solicitată decât în cursul deplasărilor sale în străinătate.

O situaţie similară a provocat în 2011 o criză diplomatică între Argentina şi Bolivia. Argentina a cerut atunci extrădarea ministrului iranian al apărării din acea vreme, Ahmad Vihidi, aflat în vizită în Bolivia, care a decis în final să-i scurteze acestuia vizita şi a cerut scuze Argentinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel