Atelierul Auto al Regelui Mihai, în curând deschis vizitatorilor de la Domeniul Săvârşin / foto

Atelierul Auto al Regelui Mihai, în curând deschis vizitatorilor de la Domeniul Săvârşin
Atelierul Auto al Regelui Mihai, în curând deschis vizitatorilor de la Domeniul Săvârşin

Vizitatorii Domeniului Regal Săvârşin vor putea vedea, în curând, Atelierul Auto al Regelui Mihai cu toate piesele, uneltele şi accesoriile lui originale.

'În curând, la Domeniul Regal Săvârşin, publicul va putea vizita Atelierul Auto al Regelui Mihai, aşa cum a fost organizat şi rânduit de suveran, în ultima jumătate de secol, pe perioada exilului. Piesele şi uneltele din atelier au fost aduse din Elveţia şi aşezate, cu fidelitate, în aceeaşi clădire în care a funcţionat atelierul în anii 1940', precizează Familia Regală a României într-o postare pe Facebook.

Potrivit savarsinregal.ro, o echipă de meşteri locali de la Ilteu, alături de angajaţii Fundaţiei Colecţia Familiei Regale a României, depun eforturi ca atelierul să se reîntoarcă în clădirea lui istorică, aflată actualmente într-un proces de restaurare. Pentru restaurare sunt folosite cărămizi, lemn, fier, cupru, var, nisip şi ţigle din secolul al XIX-lea. Folosind planurile vechi (din 1943) şi fotografiile atelierelor auto din Elveţia ale suveranului, atelierul va fi amenajat la interior păstrând cu fidelitate locul ales de Regele Mihai pentru fiecare piesă de lucru, unealtă sau accesoriu auto.

La dorinţa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, Margareta, atelierul va cuprinde, în spaţiul expoziţional, un televizor la care vor putea fi văzute permanent, de către vizitatori, fragmente video cu Regele Mihai vorbind despre pasiunea sa pentru maşini şi lucrul în atelierul său mecanic. Atelierul Auto al Regelui Mihai a fost amenajat la Săvârşin în anul 1943.

În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat în Elveţia, la Versoix, la Villa Fantasia, într-o magazie de lemn construită de Regina Ana. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat la Villa Serena din aceeaşi localitate Versoix, iar apoi, în anii 2004-2017, el a fost amenajat într-un spaţiu închiriat în oraşul elveţian Morges. După 74 de ani, Atelierul Auto al Regelui Mihai revine la Săvârşin, în clădirea în care a fost găzduit în anii 1940, mai precizează Casa Regală.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy