Atacurile urşilor asupra oamenilor, în creştere

În perioada 2000 - 2015 s-au înregistrat în întreaga lume 664 de atacuri ale ursului brun asupra oamenilor dintre care 14,3 la sută mortale, o cifră în creştere în ultimii ani şi care răspunde unei reacţii de apărare a unei specii al cărei comportament obişnuit este de a evita specia umană, relatează miercuri EFE.

Aceste date figurează într-un studiu realizat de un grup internaţional de cercetători condus de Universitatea din Oviedo. Studiul a analizat informaţiile privind 664 atacuri înregistrate în această perioadă în zona de răspândire a acestei specii, relevând că 183 de atacuri au survenit în America de Nord, 291 în Europa şi 190 în Asia, în acest caz datele fiind parţiale.

Majoritatea atacurilor - 85,7 la sută - s-au soldat cu rănirea persoanelor, iar în cazul Europei doar 6,6 la sută au fost letale, faţă de 13,1 la sută în America de Nord şi de 32 la sută în Asia. Atacurile de apărare ale ursoaicelor cu pui a fost scenariul cel mai frecvent (47 %) urmate de cele produse de întâlniri inopinate la mică distanţă (20 %), de situaţii în care a fost implicată prezenţa câinilor (17 %), de exemplare rănite sau prinse în capcană (10 %), şi doar 5 la sută atacuri ale prădătorilor.

Studiul situează ca posibilă cauză a acestor atacuri creşterea populaţiei umane, dar şi a numărului de exemplare de urşi brun şi, mai ales, un mai mare acces la habitaturile lor ceea ce implică o mai mare probabilitate de întâlnire a oamenilor cu urşii. Populaţia mondială de urşi este stabilizată la circa 200.000 de exemplare - aproximativ 100.000 în Rusia; 15.400 în restul Europei şi 58.000 în America de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel