Atacurile de la Azovstal continuă, forţele de rezistenţă din Mariupol sunt ţintuite

Povestea celor care au supraviețuit la Azovstal: Copiii desenau mâncare pe pereți pentru că nu aveau ce să mănânce  Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Povestea celor care au supraviețuit la Azovstal: Copiii desenau mâncare pe pereți pentru că nu aveau ce să mănânce Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels

 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat duminică că forțele ruse au "atacat continuu" uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, încercuită, scrie Reuters.

"Paștele ortodox 2022. Dar chiar acum, RF (Federația Rusă) atacă continuu Azovstal din Mariupol", a declarat el pe Twitter. "Locul unde se află civilii și militarii noștri este bombardat cu bombe aeriene grele și artilerie. RF acumulează forțe și echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul "să nu atace"?".

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat la începutul acestei săptămâni că forțele ruse au obținut "eliberarea" Mariupol, dar a ordonat forțelor sale să se oprească înainte de a cuceri uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraș.

"RF ar trebui să se gândească la rămășițele reputației sale", a declarat Podolyak, îndemnând Rusia să anunțe un armistițiu de Paște în Mariupol, să deschidă un coridor umanitar pentru evacuarea civililor și să convină asupra unei "runde speciale de negocieri" pentru schimbul de forțe militare încercuite în oraș.

În timp ce barajul de la Mariupol continuă, vasta uzină siderurgică Azovstal din oraș a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene.

Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili - iar proviziile sunt pe sfârșite.

Joi, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că acolo se află "aproximativ 1.000 de civili și 500 de militari răniți".

Iuriy Ryzhenkov, directorul general al companiei care deține uzina, a declarat joi pentru CNN că situația de acolo este "aproape de o catastrofă", scrie Mediafax.

Kievul spune că alți doi generali ruși au fost uciși în Ucraina

Doi generali ruşi au fost ucişi, iar un al treilea rănit în urma atacului lansat sâmbătă de către forţele ucrainene asupra punctului avansat de comandă al Armatei a 49-a, situat la mică distanţă de linia frontului din regiunea Herson, potrivit media ucrainene Focus.ua şi Novoe Vremia.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de Serviciul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR).

"Rezultatul loviturii: punctul de comandă al Armatei a 49-a a fost distrus, doi generali ai ocupanţilor au fost lichidaţi, unul este grav rănit şi evacuat în stare critică", se menţionează într-un comunicat al GUR, care nu oferă detalii despre identitatea celor doi generali ucişi.

Astfel, bilanţul generalilor ruşi ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina se ridică la zece, conform părţii ucrainene. Rusia a confirmat până în prezent decesul doar a doi generali - comandantul adjunct al Armatei a 41-a de infanterie, Andrei Suhoveţki, şi comandantul adjunct al Armatei a 8-a, Vladimir Frolov.

Potrivit Statului Major al Forţelor armate ucrainene, de la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a pierdut peste 21.600 de militari, notează publicaţia ucraineană Novoe Vremia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel