Atacul cu arcul din Norvegia s-ar putea repeta. Şeful contraterorismului, avertisment: Nu putem garanta că vom opri la timp

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Şeful agenţiei de contra-terorism din Norvegia a avertizat că un atac similar celui cu arcul de la începutul lunii octombrie s-ar putea repeta oricând. 

"Acest tip de atac realizat de o persoană impulsivă, cu mijloace simple, se poate repeta. Cred că asta deschide o discuţie despre riscurile la care ne expunem într-o societate deschisă şi democratică", a declarat Arne Christian Haugstoeyl, şeful agenţiei de contra-terorism din Norvegia, cunoscută drept PST, conform Euronews

Cinci oameni au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi în Kongsberg, oraş din sudul Norvegiei, pe 14 octombrie, de către un bărbat de 37 de ani, cetăţean danez. Aceştia au fost atacaţi cu un arc şi săgeţi, dar şi alte arme folosite pentru înjunghiere. 

"Nu este posibil să garantăm că putem opri astfel de atacuri", a mai declarat şeful PST. 

Andersen Braathen, criminalul din Kongsberg, ameninţări din 2017 

Conform PST, poliţia norvegiană fusese notificată încă din 2017 de clipurile video ameninţătoare postate de bărbatul danez. 

"Din nefericire, sunt mulţi oameni care fac declaraţii ameninţătoare, pline de ură. În fiecare săptămână, vedem un număr uriaş de video-uri, de comentarii, de fotografii sau postări care sunt mai dure sau mai extrem decât video-ul cu Braathen", a mai declarat Haugstoeyl.

Acesta a ezitat atunci când a fost întrebat dacă PST ar fi putut acţiona diferit pentru a preveni atacul din Kongsberg şi a spus că aşteaptă concluziile unei anchete independente privind întârzierea cu care poliţia a acţionat.  

Schimbări în Norvegia, agenţii de poliţie vor purta arme 

 

O femeie, Hansine, care a asistat la o parte a atacului, a declarat pentru TV2 că a auzit gălăgie şi a văzut o femeie care se ascundea, precum şi 'un individ în colţul străzii cu săgeţi într-o tolbă pe umăr şi cu un arc în mână'. 'Apoi, am văzut oameni alergând pentru viaţa lor. Printre care o femeie cu un copil de mână', a povestit ea mărturie la postul TV2.

'Aceste evenimente ne zguduie', a spus premierul Erna Solberg, în ultima zi a mandatului său. Populaţia a fost îndemnată să rămână acasă, în timp ce pe teren a fost trimisă o masivă desfăşurare de forţe de poliţie şi ambulanţe. Au fost, de asemenea, trimise elicoptere ale poliţiei şi serviciilor medicale, precum şi o echipă de deminare.

Conducerea poliţiei norvegiene a decis că agenţii, de obicei neînarmaţi, vor purta temporar arme în întreaga ţară. Mai multe media au difuzat fotografii cu săgeţi negre, de concurs se pare, căzute pe jos sau, într-un caz, bine înfipte într-un perete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel