Atacatorii ambasadei nord-coreeane, legături cu CIA

Cel puţin două din cele zece persoane care au luat cu asalt în februarie Ambasada Coreei de Nord de la Madrid, de unde au furat calculatoare, au legături cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA, a afirmat miercuri cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP.

 Cel puţin doi din cei zece atacatori, care au lovit şi interogat cele opt persoane care se aflau în reprezentanţă, au fost identificaţi şi au legături cu serviciile secrete ale SUA, a scris El Pais, citând surse ale poliţiei şi din cadrul contraspionajului spaniol (CNI). Anchetatorii - care au exclus pista delincvenţilor, acordând prioritate celei referitoare la un comando militar care ştia ce caută - au ajuns la această concluzie după ce au analizat imagini de pe camerele de supraveghere şi au interogat martori. Contactat de AFP, CNI a refuzat orice comentariu. Potrivi surselor citate de El Pais, scopul acestui asalt, intervenit cu câteva zile înainte de summit-ul de la sfârşitul lui februarie de la Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, era de a obţine informaţii despre Kim Hyok Chol, ultimul ambasador al Coreei de Nord în Spania.

Atac învăluit de mister

Expulzat în septembrie 2017, Kim Hyok Chol a devenit de atunci una dintre persoanele de încredere ale lui Kim Jong Un şi emisarul său pentru SUA. El a sosit la Hanoi cu o săptămână înainte de summit pentru a pregăti reuniunea respectivă împreună cu reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun. Conform El Pais, autorităţile spaniole au cerut explicaţii din partea CIA, care a răspuns negativ, dar într-un mod puţin convingător. Serviciile secrete americane au acţionat probabil în cooperare cu cele sud-coreene, continuă cotidianul. Asaltul împotriva Ambasadei nord-coreene, pe 22 februarie, este învăluit în mister. Poliţia şi guvernul spaniol nu ar fi confirmat nimic oficial dacă o nord-coreeană uşor rănită nu primea îngrijiri medicale pe un drum public nu departe de ambasadă. Potrivit El Pais, zece indivizi au pătruns în ambasadă cu arme false şi i-au imobilizat pe cei prezenţi în incintă. Ei ar fi sustras apoi documente, calculatoare şi telefoane după care au părăsit clădirea cu vehicule ale ambasadei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel