Atac la fumători. Primul oraș din România care ar putea interzice fumatul

Atac la fumători
Atac la fumători

Un grup de cetăţeni a lansat, joi, o iniţiativă civică inedită pentru România. Ei vizează derularea unui proiect pilot, prin care Cluj-Napoca să devină primul oraş din țară în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise.

Conform unui comunicat al iniţiatorilor demersului, țara noastră a rămas printre puţinele state europene în care se mai poate fuma în spaţiile publice închise. În România nu au fost adoptate recomandările Consiliului Uniunii Europene, potrivit cărora toate ţările membre trebuie să pună în aplicare măsuri de protejare a cetăţenilor împotriva expunerii la fumul de tutun.

„Vrem să sensibilizăm autorităţile locale şi am lansat o iniţiativă civică prin care dorim ca oraşul nostru să fie din acest an obiectul unui proiect pilot: Cluj-Napoca, primul oraş din România în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise. Dacă se poate la alţii, de ce nu s-ar putea şi aici? Fiecare om are dreptul de a se bucura de o ambianţă plăcută, într-un local public, la un suc sau la un ceai, fără să fie nevoit să inhaleze pasiv fumul de ţigară şi să îi fie îmbâcsite hainele cu miros de tabac. România a rămas printre puţinele state europene în care se mai poate fuma în spaţiile publice, ţara noastră neadoptând recomandările Consiliul UE, potrivit cărora toate ţările membre trebuie să pună în aplicare măsuri pentru a-şi proteja pe deplin cetăţenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public”, se arată în comunicat

Mihai Cucerzan, unul dintre iniţiatorii demersului, a declarat, joi, pentru mediafax, că aşteaptă o implicare a autorităţilor locale care să sprijine acest demers. În caz contrar urmează să înceapă o campanie de strângere de semnături care să constituie bază pentru un proiect de hotărâre în Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Dacă ar fi să optăm pentru procedura iniţiativei legislative cetăţeneşti e mai complicat, în condiţiile în care, pentru a putea fi înaintat Consiliului Local Cluj-Napoca, proiectul trebuie să fie susţinut prin semnătură de cel puţin 5 la sută din populaţia cu drept de vot a municipiului. Dacă autorităţile locale nu vor manifesta interes faţă de această propunere, putem lua în calcul şi strângerea de semnături”, a adăugat acesta.

Cucerzan a subliniat că un oraş care vrea să devină Capitală Culturală Europeană trebuie să respecte o astfel de reglementare de bun-simţ privind fumatul „prezentă în majoritatea statelor civilizate din Europa”.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy