Zelenski: Nu poate exista securitate nucleară fără o retragere rusă de la Zaporojie

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus luni directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista "securitate nucleară" în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de peste un an de trupele Moscovei, relatează AFP.

"Fără retragerea imediată a trupelor şi a personalului ruseşti de (la centrală) şi din teritoriile adiacente, orice iniţiativă care urmăreşte restaurarea siguranţei şi securităţii nucleare este sortită eşecului", a spus el, conform preşedinţiei ucrainene.

Cei doi s-au întâlnit luni la staţie hidroelectrică la Dniepr, în regiunea Zaporojie. Această staţie hidroelectrică este însărcinată cu alimentarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de armata rusă şi deseori supusă unor întreruperi de curent. "Rolul dvs. pentru asigurarea securităţii energetice a Ucrainei este extrem de important astăzi", a reamintit Zelenski.

Grossi este aşteptat în următoarele zile la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a doua sa vizită la faţa locului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. "Îmi voi continua eforturile pentru a proteja centrala nucleară în timpul conflictului în derulare şi voi conduce viitoarea noastră rotaţie regulată de experţi spre şi dinspre centru", a precizat duminică Grossi.

Luni, Zelenski şi Grossi "au fost informaţi despre măsurile luate pentru a proteja centrala hidroelectrică de la Dniepr în caz de noi atacuri" ruseşti, conform preşedinţiei ucrainene, care a precizat într-un comunicat că infrastructura locului este "distrusă considerabil".

"Am avut cu dl. Zelenski o discuţie bună despre protecţie" la această staţie şi "despre angajaţii săi", a scris Grossi într-o postare pe Twitter, adăugând o fotografie cu ei doi.

Anterior luni, Zelenski s-a afişat în regiunea Zaporojie, "în prima linie" pe frontul sudic. "Regiunea Zaporojie. Poziţii în prima linie. Sunt onorat să fiu aici astăzi, alături de militarii noştri", a transmis el pe contul său de Telegram, însoţindu-şi mesajul cu un video în care se vede cum le oferă medalii soldaţilor.

"Vă mulţumesc că ne protejaţi statul şi pe noi. Vă mulţumesc că ne protejaţi locuinţele, integritatea teritorială şi viaţa în Ucraina", le-a spus el militarilor, conform unui comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Conform preşedinţiei ucrainene, Zelenski s-a deplasat luni la postul de comandă al grupului operaţional de trupe pentru regiunea Zaporojie, unde a avut loc o reuniune cu responsabilii militari din regiune. Preşedintele ucrainean a mers de asemenea la locul unui atac rusesc asupra unui imobil de locuit în oraşul Zaporojie, care a făcut un mort şi circa 30 de răniţi miercurea trecută.

El a vizitat de asemenea un spital militar, unde a discutat cu răniţi de război şi personal medical, conform preşedinţiei. Săptămâna trecută, Zelenski s-a deplasat în regiunea Herson (sud), ocupată parţial de Rusia, după ce a fost în apropiere de Bahmut, epicentru al luptelor în Est, şi în regiunea Harkov (nord-est), scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel