Astronomii au descoperit încă 12 luni ale lui Jupiter

Foto: Pixabay, de Alexander Antropov
Foto: Pixabay, de Alexander Antropov

Astronomii au descoperit încă 12 luni ale lui Jupiter.

Jupiter nu este doar cea mai mare și mai masivă planetă din sistemul solar, acum gigantul gazos se mândrește și cu cel mai mare număr de luni care o orbitează după ce oamenii de știință au descoperit alte 12 luni, ceea ce a adus la totalul de 92 de luni ale lui Jupiter, cunoscute până acum, scrie space.com. Anterior, se știa că Saturn are cele mai multe luni, în momentul de față fiind cunoscuți 83 dintre sateliții săi.

Lunile lui Jupiter noi au fost descoperite folosind telescoape în Hawaii și Chile în 2021-2022, cu observații suplimentare care confirmă orbitele lor. Datele au fost publicate de Centrul pentru Planete, iar noii sateliți nu au primit încă nume.

Site-ul revistei de știință de popularitate Sky & Telescope a publicat o imagine care arată orbitele lunilor lui Jupiter. Articolul clarifică faptul că toate lunile descoperite sunt mici și situate la o distanță mare de planetă. Ele ar face o rotație completă a lui Jupiter în mai mult de 340 de zile.

Scott Sheppard, astronom la Institutul Carnegie pentru Știință din Washington,a trimis spre publicare observațiile sistemului Jovian, care au fost luate între 2021 și 2022. Întârzierea dintre observarea noilor luni ale lui Jupiter și confirmarea lor vine din cauză că astronomii au trebuit să urmărească rocile pe o orbită completă pentru a se asigura că ele chiar orbitează în jurul lui Jupiter.

Dintre cele 12 luni descoperite, 9 sunt deosebit de îndepărtate

Dintre cele 12 luni noi, nouă sunt deosebit de îndepărtate: MPC estimează că aceste nouă luni au o orbită mai lungă de 550 de zile. Aceste luni sunt, de asemenea, relativ mici: se crede că doar cinci dintre cele nouă luni au un diametru mai mare de 8 kilometri.

Cele nouă luni deosebit de îndepărtate au, de asemenea, orbite retrograde, ceea ce înseamnă că ele înconjoară gigantul gazos în direcția opusă rotației sale. Lunile interioare joviene, în schimb, au orbite "prograde" în aceeași direcție cu rotația planetei. Orbitele retrograde ale lunilor noi implică faptul că influența gravitațională imensă a lui Jupiter ar fi putut captura aceste luni, cele mai mici fiind posibil rămășițele unor corpuri cerești mai mari rupte în urma coliziunilor.

De ce lunile cu mișcare progradă sunt mai greu de descoperit

Aceste luni prograde au fost mai greu de observat decât lunile exterioare retrograde joviane. "Motivul este că sunt mai aproape de Jupiter și lumina împrăștiată de pe planetă este extraordinară", a spus Sheppard pentru Sky and Telescope. Lumina reflectată de Jupiter ascunde aceste luni, astfel încât până în 2000 astronomii descoperiseră doar cinci dintre acestea. În cele două decenii care au urmat, au fost găsite încă opt din acest grup.

Lunii joviene prograde din afara lunilor galileene se împart în două grupări. Cel mai apropiat este grupul Himalia, care este numit după cea de-a cincea lună joviană ca mărime, Himalia. Grupul se află la 11 milioane până la 12 milioane km de Jupiter și are o populație de 9 luni, dintre care două se numără printre noile descoperiri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel