Astronauți, haine, spațiu. Cât de des îşi schimbă hainele locatarii ISS

astronauti
astronauti

Un astronaut a dezvăluit că unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este schimbatul hainelor. 

Britanicul Tim Peake scrie în cartea sa „Ask an Astronaut: My Guide to Life in Space” că pe Staţia Spaţială Internaţională nu există maşină de spălat, iar apa este o resursă extrem de preţioasă în spaţiu.

Prin urmare, „locatarii” ISS nu au altă opţiune decât să poarte aceleaşi haine mai multe zile la rând şi trebuie să respecte un calendar foarte strict, potrivit popsci.com.

De exemplu, un astronaut îşi schimbă lenjeria de corp la două-trei zile, tricourile şi ciorapii o dată pe săptămână, iar pantalonii o singură dată pe lună. 

Astronauţii au şi haine „de protocol”, în realitate nişte tricouri polo, pe care le poartă atunci când înregistrează mesaje video sau când au alte activităţi de „public-relations”. Acestora li se adaugă două hanorace, întrucât uneori, mai ales seara, pe staţia spaţială se face răcoare, explică austronautul.

Tim Peake explică că situaţia nu e chiar atât de rea cum pare la prima vedere, temperatura este ţinută sub control prin sistemul de climatizare, motiv pentru care hainele se murdăresc mai greu decât pe Pământ. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel