Astrobotic: Sonda lunară Peregrine va "arde" la întoarcerea pe Pământ după o misiune eșuată

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Nava spațială care a încercat prima aselenizare americană după mai bine de 50 de ani va fi lăsată să "ardă" la reintrarea în atmosfera terestră, a anunțat compania care a organizat misiunea.

 

Astrobotic, cu sediul la Pittsburgh, a declarat că a luat "decizia dificilă" de a menține traiectoria navei pentru a lua un curs de acțiune "sigur și responsabil". Compania susține că lucrează în strânsă colaborare cu NASA și cu comunitatea spațială.

Modulul de aterizare Peregrine a prezentat o scurgere "critică" de combustibil la câteva ore după lansarea sa de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral, Florida, pe 8 ianuarie.

Compania a declarat că a "evaluat" cea mai bună și mai sigură modalitate de a încheia misiunea pentru a asigura protecția sateliților și pentru a nu crea resturi în spațiul cislunar - zona dintre Pământ și limitele exterioare ale orbitei lunare.

Astrobotic își propusese o aterizare lunară ușoară pe 23 februarie și să devină prima companie privată care finalizează o astfel de misiune - dar a declarat săptămâna trecută că nu există "nicio șansă" de a-și atinge obiectivul în urma defecțiunii.

Astrobotic a declarat: "Recomandarea pe care am primit-o este să lăsăm nava spațială să ardă în timp ce reintră în atmosfera terestră. Deoarece aceasta este o misiune comercială, decizia finală a traiectoriei de zbor a lui Peregrine este în mâinile noastre. În cele din urmă, trebuie să punem în balanță propria noastră dorință de a prelungi durata de viață a Peregrine, de a opera încărcături utile și de a învăța mai multe despre nava spațială, cu riscul ca nava noastră spațială deteriorată să cauzeze o problemă în spațiul cislunar".

NASA a plătit Astrobotic 108 milioane de dolari (85 milioane de lire sterline) pentru a transporta o serie de experimente pe Lună

"Ca atare, am luat decizia dificilă de a menține traiectoria actuală a navei spațiale pentru a reintra în atmosfera terestră. Prin încheierea responsabilă a misiunii lui Peregrine, ne facem partea noastră pentru a păstra viitorul spațiului cislunar pentru toți", au afirmat cei de la Astrobotic

Se așteaptă ca misiunea să se încheie joi, potrivit directorului general al Astrobotic, John Thornton.

"Această misiune ne-a învățat deja atât de multe și mi-a dat o mare încredere în faptul că următoarea noastră misiune pe Lună va realiza o aterizare ușoară", a adăugat el.

NASA a plătit Astrobotic 108 milioane de dolari (85 milioane de lire sterline) pentru a transporta o serie de experimente pe Lună în cadrul misiunii Peregrine, ca parte a programului comercial lunar al agenției.

NASA a declarat pe site-ul său: "Zborul spațial este un mediu neiertător și lăudăm Astrobotic pentru perseverența sa și pentru că a depus toate eforturile viabile pentru a colecta date și pentru a-și arăta capacitățile lui Peregrine în timpul zborului. Împreună, vom folosi lecțiile învățate pentru a avansa CLPS".

Anterior, agenția spațială declarase că mai multe dintre experimente au putut funcționa în spațiu, în ciuda faptului că misiunea nu a avut succes, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel