ASPA, acuzată că ridică câini ilegal de pe stradă

caine-comunitar
caine-comunitar

Problema câinilor fără stăpân pare că nu o să se rezolve niciodată în București. Iar problema nu o reprezintă câinii, ci instituțiile care ar trebui să se ocupe de ei. Una din acestea este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, care ridică câinii neagresivi și sănătoși, deși nu are voie.

Potrivit iubitorilor de animale din zonă care ne-au scris pe adresa redacției, totul se întâmplă la Iride Business Park din Pipera, deținut de grupul financiar austriac Immofinanz AG. Firma Real Estate, care administrează complexul, prin angajata sa, Adina Chiparu, cheamă frecvent ASPA pentru a lua câinii fără stăpân, care, cei mai mulți dintre ei, sunt sterilizați, marcați și neagresivi. Firma Real Estate apelează la serviciile ASPA fără să știe, probabil, că încalcă legile în vigoare și hotărârile Consiliului Municipiului București. Ar fi bine să știe că ASPA nu are atribuții să ridice caini sterilizați și crotaliați, cu exceptia cazurilor dovedite, prin reclamații scrise și cetificate medicale, de câini agresivi care atacă oamenii.

Concret, angajații ASPA sunt chemați de către o persoană juridică pentru a ridica niște câini vaccinați și deloc agresivi doar pentru că prezența lor deranjează. Deși nu este de competența lor să facă acest lucru. Iar spațul privat de la Iride Bussines Park nu este îngrădit pe toate laturile și securizat corespunzător.

Jurnalista Cristina Țopescu, implicată activ în protecția animalelor, a spus pentru DeCe News că l-a întrebat pe directorul ASPA, Robert Lorentz, unde au ajuns câinii ridicați de la Iride. I s-a spus ca au fost adoptati de o fundatie. Directorul ASPA a refuzat, insa, sa spuna ce fundatie! Asta în ciuda faptului că totul trebuie să fie transparent, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor fiind un serviciu public.

”Procesul adopției și nu numai, totul trebuie să fie transparent, iar ASPA este un serviciu public și nu un serviciu secret. Dl Lorentz a refuzat să dea aceste informații și nu e prima oară când dă dovada de lipsă de profesionalism și face abuzuri grave. Iar, în mod curent, câinii sterilizati care nu ridică probleme, când îi returnează îi lasă în alte părți, pe unde nimerește, sau nu-i mai returnează deloc. Ce se întamplă cu ei, nu se știe...”, a spus Cristina Țopescu.

Potrivit hotărârii de înființare, obiectul de activitate al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor constituie recensământul periodic al animalelor de companie de pe raza municipiului București, implementează masurile necesare în vederea stopării abandonului animalelor din proprietatea privată pe domeniul public, gestionarea sanitar-veterinară a tuturor animalelor fără stăpân și asigurarea condițiilor pentru rezolvarea, situațiilor și cazurilor de urgență sanitar - veterinară, monitorizarea aplicării și respectării legislației în vigoare privind protecția animalelor din municipiuI București.

VEZI ACI AICI HOTĂRÂREA DE ÎNFIINȚARE ASPA

Deși în Hotărâre nu scrie că ASPA are voie să ridice câinii reclamați, angajatii ASPA, în schimb, sunt trimiși din ce în ce mai frecvent la Iride să ia câini. Ceea ce înseamnă că ASPA își depășește competențele. Mai mult decât atât, potrivit unor surse câinii ridicați ajung la un ONG privat, Adăpostul Fundulea, care ar avea contract cu Real Estate, firma plătind pentru fiecare câine în parte.

”Potrivit legii, ASPA are voie să ridice câinii ca să-i sterilizeze, să-i crotalieze apoi să-i întoarcă în teritoriul din care au fost luați. Iar toate acestea în baza unei reclamații scrise. Nicăieri în lege nu scrie că ASPA are voie să ridice câinii deja vaccinați, crotaliați etc și să-i ducă la un ONG privat. Prezența angajaților ASPA la Iride înseamnă depășire de competențe. Mai mult decât atât, dacă există un contract între administratorul Iride Bussines Park și un ONG privat, ASPA intermediază o tranzacție care ridică semne de întrebare dacă nu este perfect transparentă.Practic, funcționarii publici intermediează o tranzacție între două entități private. Această tranzcație ar trebui să se facă direct între cele două părți. ”, a explicat pentru DeCe News, Sorina Hanea, jurist.

Adăpostul Fundulea și bazele de la Palady și Mihăilești

Adăpostul de la Fundulea, deschis de ”Fundația pentru Câinii Străzii” și administrat de Georgiana Văduvă, nu are o reputație bună. Potrivit adevarul.ro, ”gurile rele spun că spun că Văduva îşi construieşte casă cu banii primiţi din donaţiile, foarte greu de controlat, de la străinii miloşi, care doresc să rămână anonimi.”

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor are două baze Palady și Mihăilești, unde câinii sunt ținuți în condiții improprii.. Este aproape o misiune imposibila pentru un iubitor de animale să adopte un câine de la ASPA. Programul este de la 11.00 la 13.00, doar două ore și acelea într-o parte a zilei cânt oamenii sunt plecați la serviciu.

”Se îmbolnavesc mulți câini sănătoși ajunsi în bazele ASPA. Se îmbolnăvesc și îi contaminează și pe ceilalți pentru că nu sunt deparazitați și vaccinați, pentru că nu exista locuri destinate carantinei în care câinii ar trebui să stea măcar două săptămâni după ce au fost capturați. Asta în cazul câinilor dovediți agresivi, care nu mai pot fi returnați. Ceilalti, majoritatea, trebuie deparazitați, sterilizați, vaccinați și returnați. Când apare un adoptator dispus să-și asume toate responsabilitățile, vrând să preia câinele de la ASPA și să-l ia acasă, urmând să dovedească oricând, dacă e nevoie, ca a adoptat cainele, domnul Lorentz face tot posibilul să împiedice sau, în cel mai fericit caz, să amâne cât mai mult adopția. Așa înțelege dânsul să încurajeze mult clamata adopție, pe care autoritățile o consideră una dintre soluții, făcând apel la populație în acest sens. Adopție, dar doar la nivel declarativ ! ASPA nu numai că nu încurajează adopția, dar o și zădărnicește și tratează adoptatorii cu ostlitate, îi umilește și încearcă să le puna cât mai multe piedici. Sunt convinsa ca Sorin Oprescu, un om cu suflet mare, nu stie toate astea"., a mai spus Cristina Țopescu.

Până la momentul redactării acestui material, reprezentanții ASPA nu au putut fi contactați pentru exprimarea unui punct de vedere.

Se pare că, într-adevar, primarul general, un adept al unor soluții umane, dar eficiente a rezolvării problemei câinilor comunitari, nu știe ce face Robert Lorentz, nu știe ce abuzuri comite acesta și cum înțelege să comunice cu cetățenii asupra activității sale neconforme cu hotărârile Consiliului Municipalității. Tragem nădejde că va avea mai multă grijă când va numi un alt director la ASPA, e mare nevoie de un profesionist și un om competent capabil să rezolve civilizat, uman si legal problema câinilor străzii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel