Urmărește emisiunea live


Asociațiile de elevi, nemulțumite de o OUG care ar bloca facilităţile de transport judeţean la şcoală

Asociațiile de elevi, nemulțumite de o OUG care ar bloca facilităţile de transport judeţean la şcoală
Asociațiile de elevi, nemulțumite de o OUG care ar bloca facilităţile de transport judeţean la şcoală

Reprezentanţii mai multor asociaţii de elevi din ţară anunţă că vor acţiona în judecată autorităţile şi vor depune plângeri penale.

Potrivit unui comunicat transmis joi, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) solicită "ferm" Guvernului Cîţu să nu adopte o nouă ordonanţă de urgenţă care "să blocheze" transportul elevilor.

Elevii susţin că guvernanţii nu vor rezolvarea problemei care persistă de ani buni.

"Conform Legii nr. 226/2020, elevii beneficiază de gratuitate la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, fapt ce nu se aplică în momentul de faţă decât pentru transportul local şi cel feroviar. Problema semnalată de elevi pune accentul pe transportul judeţean şi pe faptul că în bugetul de stat ar fi trebuit să existe bani destinaţi transportului elevilor. Mai exact, Consiliile judeţene din ţară ar fi trebuit să primească finanţare de la stat pentru a asigura facilităţile pentru elevi, transportul judeţean rutier fiind principala modalitate prin care elevii din România fac naveta zilnic, pentru a avea parte de o educaţie de calitate", se arată în comunicat.

Asociaţiile cer Guvernului să nu aprobe ordonanţa "care va duce la abandonul şcolar a zeci de mii de elevi".

"Ne aflăm la un an după ce am finalizat polemica cu OUG 51 şi iată că ne luptăm astăzi cu ceva similar. Astăzi, la ora 16,00, decidenţii vor vota din nou blocarea transportului pentru elevi. Haideţi totuşi să ne amintim de faptul că parlamentarii au gratuitatea de a călători cu trenul la clasa întâi, însă elevilor din mediul rural le este furată şansa de a putea ajunge la şcoală. Familiile cu o stare financiară precară nu îşi vor putea permite preţul impus de operatorii de transport, având în vedere faptul că un abonament costă în medie peste 500 de lei. Astfel, rata de abandon şcolar va creşte, în contextul în care condiţiile de gestionare a sistemului, cum ar fi lipsa de dispozitive, deja au dus la acest lucru. Nu luaţi acest drept al elevilor", a declarat Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel