Asociațiile de elevi din țară se revoltă: Bursele elevilor, ultima prioritate a guvernului!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Asociațiile de elevi își cer drepturile și le cer politicienilor acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie!

Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor școlare în anul școlar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri, se arată într-un comunicat de presă. 

Solicitările asociațiilor de elevi

”Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcție de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcție de tipul de bursă. În acest sens, considerăm necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:

- burse de merit: 5%  

- burse de studiu: 15%

- burse de performanță: 20%

- burse sociale: 20%

Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferențierea cuantumurilor minime în funcție de tipul de bursă. Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, nu poate avea același cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toți elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite.

Se cere ca proiectul să nu fie adoptat

Solicităm ferm ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală și să fie asigurate cuantumuri diferențiate în funcție de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie!”, se mai arată în comunicatul de presă al elevilor. 

“Guvernul este impasibil când vine vorba de bursele elevilor. Ținând cont de sistemul de educație nefavorabil din România, propunerea nu subliniază cu adevărat importanța burselor sociale - situație care poate conduce la creșterea abandonului școlar. Este important de menționat că în mai multe familii, acesta este un venit de o importanță majoră, de aceea, este absolut necesară o cuantificare diferită a burselor.” - Alexia Marinescu, vicepreședinte AEBI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel