Asociație: România, condamnată la CEDO pentru că nu a răspuns într-un caz de cyber-violență

Rodica Mitu / 12 feb 2020 / 08:33 Salveaza PDF Comentarii

România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că autoritățile nu au răspuns sesizării unei femei care s-a plâns de violență în familie și de cyber-violență din partea fostului soț, susține Asociația VeDem Just.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociația VeDem Just, România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, marți, pentru că autoritățile nu au răspuns sesizării reclamantei care s-a plâns de violență în familie și de cyber-violență din partea fostului soț.

O femeie a formulat mai multe plângeri împotriva soțului pentru violență domestică: a invocat faptul că a fost amenințată cu moartea, apoi a fost lovită ca să își retragă plângerea de la poliție. După divorț a invocat faptul că el a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – și a făcut copii ale conversațiilor sale private, ale documentelor și ale fotografiilor. Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv.

După epuizarea căilor de atac interne, femeia s-a adresat Curții de la Strasbourg. Judecătorii europeni au constatat că autoritățile naționale nu au anchetat faptele de violență domestică. Totodată, s-a clarificat faptul că cyber - violența este recunoscută în prezent ca un aspect al violenței împotriva femeilor și fetelor și că poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidențialității informatice, a intruziunii în computerul victimei și a preluării, distribuirii și manipulării de date și imagini cu caracter personal, notează Mediafax.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și art. 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a corespondenței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca urmare, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27