Asociaţia Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare solicită înfiinţarea centrelor de colectare a plasmei

Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare solicită adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre pentru colectarea plasmei în vederea obţinerii produselor de acest tip.

"Solicităm adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre de colectare de plasmă în vederea fracţionării fie de stat, fie privat, fie în parteneriat stat-privat, conform studiului de fundamentare pentru construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem...", a afirmat, miercuri, într-o dezbatere publică desfăşurată la Ministerul Sănătăţii, Stela Andreea Pîrvu, de la Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare.

Totodată, ARPID salută decizia de modificare şi completare legislativă a activităţii de transfuzie sanguine prin ordonanţă de urgenţă, însă susţine că această propunere se referă "doar" la plasma care poate fi utilizată în procesul transfuzional.

"Ca utilizatori de produs obţinut din plasmă (imunoglobulina) sesizăm că această propunere de modificare de lege nu se referă deloc la procesul de colectare de plasmă prin plasmafereză, singura metodă viabilă de obţinere a plasmei în vederea fracţionării şi obţinerii de imunoglobulină şi astfel asigurarea măcar parţial a autosuficienţei recomandată de UE", spun reprezentanţii asociaţiei.

La rândul său, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a solicitat ca în legislaţie să fie specificat ce înseamnă pacient cu boli rare politransfuzaţi.

"Am solicitat modificarea sistemului transfuzional din România: să existe şi categoria pacienţilor cronici cu boli rare - politransfuzaţi, care sunt o categorie aparte. Adică, aceşti pacienţi beneficiază de transfuzii periodice, vorbim de transfuzii săptămânale, şi orice neregulă în sistem le poate provoca, să spun, complicaţii ale sănătăţii şi pot duce chiar la deces. Ştim că în România s-a mai întâmplat, pacienţi au murit în spital din cauza unor protocoale nerespectate din punct de vedere al transfuziei şi noi asta vrem să reglementăm şi să întărim. Aceste lucruri să nu se mai întâmple. Trebuie specificat şi reglementat ce înseamnă pacient politransfuzat şi ce înseamnă pacient acut. Ce testare trebuie făcută la un pacient politransfuzat şi ce testare trebuie făcută la un pacient acut", a subliniat Gănescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel