Așezările umane de pe Marte ar putea fi construite din cartofi. Materialul, mult mai rezistent decât betonul obișnuit

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un nou tip de beton care ar putea fi folosit într-o zi pentru a construi așezări în altă parte a Sistemului Solar. Acești au combinat amidonul din cartofi cu material care simulează praful de pe Marte sau Lună și au creat un material mult mai puternic decât betonul obișnuit.

Acest așa-numit „StarCrete” format din praf marțian are o rezistență la compresiune de 72 de megapascali (MPa), care este de peste două ori mai mare decât a betonului obișnuit. Când materialul a fost realizat cu praful fals de Lună, acesta a devenit și mai puternic, ajungând la 91 Mpa, scrie IFL Science.

Echipa de la Universitatea din Manchester a lucrat la modalități de a face beton din resurse locale pe Lună și Marte, necesitând foarte puțin material suplimentar adus de pe Pământ. Lucrările lor anterioare au arătat că betonul poate fi făcut folosind sângele sau urina astronauților. În prezent, ei au găsit o tehnică nouă cu cartofi.

„Din moment ce vom produce amidon ca hrană pentru astronauți, era logic să privim as asta ca un agent de legare mai la îndemână decât sânge uman”, a declarat conducătorul proiectului Dr. Aled Roberts, cercetător la Future Biomanufacturing Research Hub.

„De asemenea, tehnologiile actuale de construcție necesită încă mulți ani de dezvoltare și necesită energie considerabilă și echipamente grele suplimentare de procesare, ceea ce adaugă costuri și complexitate unei misiuni. StarCrete nu are nevoie de nimic din toate acestea și, prin urmare, simplifică misiunea și o face mai ieftină și mai fezabilă”, a mai spus omul de știință.

„În plus, astronauții probabil că nu vor să locuiască în case făcute din cruste și urină!”, a adăugat Roberts.

Echipa estimează că sunt necesare 25 de kilograme de amidon deshidratat din cartofi pentru a face 213 cărămizi. Dacă ar fi să construiești o casă medie cu trei dormitoare, ai avea nevoie de aproximativ 35 de ori această cantitate. Roberts și echipa sa au creat un start-up numit DeakinBio nu doar pentru a îmbunătăți StartCrete pentru spațiu, ci și pentru o potențială utilizare pe Pământ, deoarece ar putea fi o alternativă mai ecologică la beton.

Producția acestui material omniprezent este responsabilă pentru 8% din emisiile de dioxid de carbon. Acest lucru se datorează temperaturilor ridicate necesare pentru producerea acestuia. StarCrete poate fi făcut într-un cuptor obișnuit sau chiar într-un cuptor cu microunde, fiind mai eficient din punct de vedere energetic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel