Șase oficiali FIFA au fost arestați! Sunt acuzați de corupție

FIFA este zguduită de un scandal de corupție, cu mai puțin de două zile înainte de alegerile pentru funcția de președinte al forului. 

Autorităţile elveţiene au pornit, miercuri dimineață, o operaţiune total neaşteptată, în urma căreia șase actuali sau foști oficiali ai FIFA au fost arestaţi. Urmează ca aceștia să fie extrădaţi în Statele Unite, la cererea Departamentului de Justiţie american. Cei șase sunt acuzaţi de corupţie.

În timp ce liderii forului mondial se pregăteau pentru întâlnirea anuală, mai mulți oameni ai legii au pătruns în ”Baur au Lac”, un hotel de lux din Zurich, şi au cerut cheile de la recepţie, pentru a da startul procedurii.

Cei șase oficiali FIFA reținuți sunt anchetați pentru spălare de bani, înşelăciune şi fraudă, fapte de corupţie comise în ultimii 20 de ani, în legătură cu atribuirea organizării unor ediţii ale Cupei Mondiale de Fotbal şi cedarea drepturilor TV şi de publicitate.

Vezi și: CM de Fotbal 2022: Oficiali FIFA, acuzați că au luat mită pentru a trimite Campionatul Mondial în Qatar

"Poliţia cantonală a arestat şase funcţionari din fotbal (...) la cererea autorităţilor americane. Sunt reprezentanţi ai media sportive şi ai societăţilor de marketing sportiv implicaţi în scheme de plăţi către înalţi funcţionari ai organizaţiilor fotbalistice (delegaţi FIFA şi alte persoane aparţinând organizaţiilor afiliate forului mondial) în schimbul drepturilor mediatice şi de marketing pentru competiţii organizate în Statele Unite şi America de Sud", a indicat Ministerul elveţian de Justiţie într-un comunicat, precizând că a acţionat la cererea Parchetului din Districtul Est al metropolei americane New York.

"Suntem uimiţi de cât de mult a continuat acest lucru şi cum a atins aproape fiecare parte din ceea ce a făcut FIFA. Corupţia a devenit modul lor de a face afaceri", a declarat un oficial al Poliţiei, citat de digisport.ro.

Citește și: Victor Ciutacu, interviu despre Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar - Video


Prejudiciu total de peste 100 de milioane de dolari

Autorităţile americane îi suspectează pe cei arestaţi că ar fi primit mită de "milioane de dolari", într-o perioadă care se întinde de la începutul anilor 1990 şi până azi. Potrivit surselor, suma totală aflată în discuţie ar fi mai mare de 100 de milioane de dolari.

Persoanele arestate vor fi interogate de Poliţia din Zurich, la cererea părţii americane, în aşteptarea completării actelor de extrădare. FIFA a anunţat că va încerca să "clarifice" situaţia.

Această acţiune l-ar putea afecta pe cel mai important om din FIFA, Sepp Blatter, unul dintre cele mai influente nume din sport, chiar dacă nu există niciun cap de acuzaţie asupra acestuia.

Blatter se pregăteşte pentru alegerile de vineri, când speră să obţină al cincilea mandat în fruntea forului mondial. El va candida în faţa singurului adversar, prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel