Asasinii preşedintelui haitian erau mercenari 'profesionişti', susţine ambasadorul Haiti în SUA

Asasinii preşedintelui haitian erau mercenari 'profesionişti', susţine ambasadorul Haiti în SUA
Asasinii preşedintelui haitian erau mercenari 'profesionişti', susţine ambasadorul Haiti în SUA

Asasinii preşedintelui haitian Jovenel Moise, care a fost ucis miercuri, erau mercenari 'profesionişti' care s-au dat drept agenţi americani şi este posibil să fi părăsit deja ţara, a declarat ambasadorul haitian în SUA, relatează AFP. 

Autorii asasinatului s-au prezentat la reşedinţa preşedintelui Jovenel Moise, afirmând că lucrează pentru Agenţia american antidrog (DEA), dar comportamentul lor nu părea conform cu acest statut, a spus ambasadorul Bocchit Edmond.

'A fost un atac bine orchestrat şi este vorba despre profesionişti', le-a spus ambasadorul Bocchit Edmond jurnaliştilor într-o discuţie online. 'Avem o înregistrare video şi credem că este vorba despre mercenari', a adăugat el. Prima Doamnă din Haiti Martine Moise, care a fost rănită în atac, va fi evacuată la Miami pentru a fi tratată.

'Pot să vă spun că au fost date dispoziţiile necesare de dimineaţă pentru a o transfera într-un spital din Miami', a declarat ambasadorul. O anchetă este în curs pentru a stabili unde se află asasinii, care sunt motivaţiile lor şi ce cetăţenie au, a mai spus Edmond, care a afirmat că ei vorbeau între ei în spaniolă.

El crede că este posibil ca asasinii să fi părăsit deja Haiti, probabil pentru a se deplasa în Republica Dominicană, o ţară hispanofonă care îşi împarte cu Haiti insula Hispaniola.

'Nu se ştie dacă au plecat sau dacă se află încă acolo', a spus ambasadorul. 'Dacă nu sunt în ţară, nu există decât un mod prin care puteau pleca - pe la frontiere, întrucât cu avionul nu era posibil', a adăugat el.

Bocchit Edmond afirmă că eventualitatea utilizării unui avion privat ar fi fost detectată de aviaţia civilă, în timp ce o ieşire pe la frontierele terestre ar fi putut trece neobservată.

Premierul în funcţie al statului Haiti, Claude Joseph, a decretat starea de urgenţă, în contextul unor incidente violente produse după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise.

„Asasinarea preşedintelui este un act barbar. Dragi compatrioţi, păstraţi-vă calmul, întrucât situaţia este sub control", a declarat premierul Claude Joseph, citat de agenţia Reuters.

În capitala statului Haiti, Port-au-Prince, au fost semnalate focuri de armă în cursul zilei de miercuri, iar premierul Claude Joseph a dispus decretarea stării de urgenţă. „Sunt aplicate toate măsurile pentru garantarea continuităţii şi protejării naţiunii", a subliniat Claude Joseph.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel