Asasinare jurnalist saudit Khashoggi. Ce a decis justiția saudită în cazul asasinilor

Cătălin Șerban / 23 dec 2019 / 15:16 Salveaza PDF Comentarii

'Justiţia a fost ridiculizată'' odată cu condamnarea la moarte, cu uşile închise, a cinci saudiţi pentru moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

  Acest lucru a fost declarat luni de secretarul general al ONG-ului Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire, citat de AFP.

'Procesul nu a respectat ''principiile internaţionale recunoscute ale justiţiei'' şi această condamnare ar putea fi ''un mijloc pentru a-i reduce la tăcere pentru totdeauna pe martorii asasinatului'', mai spune Christophe Deloire, vorbind şi despre un posibil ''caracter discreţionar al acestor decizii''.


Un mod greșit de a-și reconstrui imaginea pentru Arabia Saudită

 

 

''Nu făcând justiţie în acest mod regatul (saudit) îşi va reconstrui imaginea'', a subliniat el. Procurorul general al Arabiei Saudite a anunţat luni condamnarea la moarte a cinci saudiţi în urma procesului deschis după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Nu a fost însă reţinută nic io acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, în timp ce fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Potrivit presei turce, Jamal Khashoggi, un colaborator al publicaţiei Washington Post, a fost strangulat pe 2 octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul de o echipă de agenţi saudiţi veniţi special pentru a comite acest asasinat.

Apoi, corpul său ar fi fost dezmembrat tot în consulat şi dus într-un loc necunoscut, astfel că nu a fost niciodată găsit. După ce au avansat mai multe versiuni contradictorii, autorităţile saudite au pus moartea lui Khashoggi pe seama unei operaţiuni 'neautorizate', ipoteză primită cu multă neîncredere atât în Turcia, cât şi în ţările occidentale, unde principalul responsabil pentru această crimă este considerat Mohammed bin Salman, relatează AGERPRES.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29