EXCLUSIV  Asaltul final în SUA. Trump, detaliul care poate fi decisiv. Nu s-a întâmplat niciodată în aproape 100 de ani

Sursă foto: Donald J. Trump - Facebook
Sursă foto: Donald J. Trump - Facebook

Campania din Statele Unite ale Americii se află pe final, atât președintele în exercițiu republicanul Donald Trump, cât și contracandidatul său democrat Joe Biden, încercând pe final să își mobilizeze electoratul.

America își va alege noul președinte pe data de 3 noiembrie, săptămâna viitoare. Potrivit tuturor sondajelor, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, e marele favorit să câștige cursa pentru Casa Albă. Dar Donald Trump amintește însă că aceleași sondaje o dădeau pe Hillary Clinton ca învingătoare en fanfare în 2016.

Un detaliu interesant într-o bătălie ce se anunță foarte echilibrată, este semnalat de profesorul Jim Clark, istoric și analist politic, citat de publicația americană ClickOrlando. 

Este vorba de statul Florida. Statistica ne arată că Trump e ”condamnat” să câștige statul Florida pentru a fi reales, amintește Clark. Asta pentru că în ultimii aproape 100 de ani niciun candidat republican nu a câștigat Casa Albă fără să câștige Florida. Ultima dată s-a întâmplat în 1924, când republicanul Calvin Coolidge a devenit al 30-lea președinte al SUA, fără să câștige Florida. 

Amintim că în SUA președintele e ales de Colegiul Electoral în care sunt 538 de voturi. Fiecare stat are alocat un număr de electori, care vor vota în Colegiu în funcție de ceea ce vor decide cetățenii statului respectiv la urne. Statele mai importante au un număr mai mare de electori, astfel încât bătălia se dă pentru ele. Pentru ca un candidat să devină președinție trebuie să obțină 270 de electori, astfel încât să câștige (o majoritate simplă). Prin acest sistem un candidat poate deveni președinte dacă se impune în statele importante, chiar dacă pierde votul popular. Așa s-a întâmplat și în 2016, când Hillary Clinton a obținut cu 3 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump.

Bătălia pentru Florida. De ce e atât de important acest stat american

Analistul politic Iulian Chifu a vorbit la DC News despre situația statului Florida, care are 29 de electori, stat pe care niciun președinte republican care a câștigat Casa Albă nu l-a pierdut în ultimii aproape 100 de ani.

„Este și nu este (n.r. - importantă Florida). În SUA există trei categorii de state. Statele roșii în care câștigă tradițional republicanii, de exemplu Texas. Există state albastre unde câștigă democrații, de exemplu California, Washington etc. Și există state care se numesc swing states, care de la o alegere la alta își schimbă culoarea. Ele în general sunt cam cinci-șase state. (...) Florida este un asemenea stat”, precizează Chifu, care subliniază că în cazul în care Trump pierde state tradiționale precum Texas, Florida nu mai are nicio importanță.

Totuși, analistul politic a mai identificat un motiv pentru care Florida e importantă: „Situația din interiorul statului Florida este comparabilă cu națiunea americană. E cel mai aproape. Și ca minorități, situație demografică, raportări rasiale. Din acest motiv e luat ca punct de referință. Este și pe Coasta de Est, ceea ce înseamnă că alegerile se închid foarte repede”, a conchis Chifu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel