'Aruncatu-n ţol' a junilor, ritual unic în Europa desfășurat la Brașov - Galerie foto exclusiv

'Aruncatu-n ţol', unul dintre ritualurile Junilor din perioada Săptămânii Luminate, a avut loc în Piața Unirii din Brașov.

 

'Aruncatu-n ţol' este un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori. Tineri sunt aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi, o țesătură groasă (de lână), bogat ornamentată, care servește la învelit sau care se așterne pe pat. Mai este denumită și 'țol'. Acest fapt confirmă intrarea în ceata de feciori.

Obiceiul este considerat a fi mai vechi decât altele care au loc în Săptămâna Luminată, precum Marțea cu plăcinte sau mersul Junilor după ouă roșii.

Junii Tineri se adunau în Săptămâna Luminată, în ziua de joi, pe pajiştea numită 'la Groaveri', unde împreună cu familiile lor organizau o mare petrecere. Participau brașoveni din tot oraşul, veniți în număr mare atât din Șchei și Cetate, cât și din Braşovechi şi Curmătura.

Spre seară, junii plecau acasă la Armaşul mare, unde avea loc 'Aruncării-n ţol'. Ritualul se desfășura fie în curtea casei, unde se punea și masa, fie în şură. Cei care nu participau la acest vechi ritual erau aruncaţi în țol a doua zi, în Piaţa Prundului (azi, Piaţa Unirii).

Obiceiul reprezenta și o probă de curaj pentru tinerii participanți, nu doar o confirmare a intrării în ceata de feciori. Prima menţiune documentară a Junilor datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva Primei Şcoli Româneşti. În acest hrisov, Junii sunt amintiţi ca o rânduială din bătrâni.

*Foto - Exclusiv Giorgiana Ichim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel