Arsenie Boca, filmul pe care toți românii trebuie să îl vadă

Filmul documentar 'Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca', cu mărturii ale celor care l-au întâlnit în perioada cât a pictat mânăstirea de la Drăgănescu, judeţul Giurgiu, a fost prezentat, luni, în premieră, la ARCUB Gabroveni.

Vorbesc despre Arsenie Boca persoane simple care i-au cerut sfaturi duhovniceşti şi preoţi care l-au întâlnit şi au vorbit cu acesta după 1967, în perioada cât a pictat biserica ortodoxă 'Sfântul Nicolae' din Drăgănescu.

'După ce am făcut primul film despre Arsenie Boca, 'Părintele Arsenie Boca - Omul lui Dumnezeu', în 2010, mi-au rămas foarte multe materiale, interviuri, fiindcă am filmat destul de mult, şi atunci ne-am gândit să facem un al doilea film', a declarat Nicolae Mărgineanu, regizorul filmului.

Scenaristul Ion-Costin Manoliu a precizat că în film sunt prezentate şi mărturii ale celor care l-au cunoscut la mânăstirea de la Sâmbăta.

[citeste si]

'Am cunoscut foarte mulţi oameni care l-au cunoscut personal şi direct pe părintele Arsenie, începând chiar din 1940 şi până aproape de trecerea la Domnul a părintelui, în 1989. Mi-au rămas foarte multe ore filmate cu aceşti oameni care l-au cunoscut, poate peste 30 de ore. Aşa s-a născut şi acest al doilea film, intitulat 'Întâlniri cu un sfânt' care se referă doar la perioada 1968-1988, adică perioada în care părintele Arsenie Boca a pictat biserica 'Sfântul Nicolae' din satul Drăgănescu şi în care foarte mulţi dintre cei care l-au cunoscut în anii '40-'48 la mânăstirea de la Sâmbăta l-au putut reîntâlni sau copii acestora sau oameni care pur şi simplu erau sfătuiţi să meargă şi să ceară un sfat', a afirmat Ion-Costin Manoliu.

DVD-ul 'Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca' poate fi achiziţionat la preţul de 12 lei

Nicolae Mărgineanu a spus că lucrul efectiv la această peliculă a durat foarte puţin, în schimb pregătirile pentru filmare s-au întins pe parcursul a doi ani, filmul fiind fără buget, 'făcut prin entuziasmul şi dragostea pe care i-o purtăm părintelui'. 'Este un privilegiu să faci un astfel de film, este un privilegiu să asculţi persoane care l-au cunoscut pe părintele Arsenie. Eu nu am apucat să-l cunosc, deşi am stat în Bucureşti în perioada în care el picta la Drăgănescu, dar habar nu am avut de dânsul. Eram şi departe de credinţă atunci, din păcate', a declarat Nicolae Mărgineanu pentru AGERPRES. Scenaristul Ion-Costin Manoliu a afirmat că pentru realizarea peliculelor despre Arsenie Boca 's-au legat mai multe coincidenţe'.

'Dorind să fac două scenarii radiofonice despre părintele Arsenie, la Radio România, şi căutând un regizor, l-am propus pe domnul Nicolae Mărgineanu, care în acelaşi timp se gândea să facă un film documentar despre părintele Arsenie', a mărturisit Ion-Costin Manoliu. Nicolae Mărgineanu a mai declarat că, deoarece au rămas în continuare foarte multe interviuri filmate, cu mărturii despre părintele Arsenie Boca, pelicula prezentată luni seară va fi urmată de alte două filme. 'Dar, fiindcă de la realizarea primului film au mai trecut ceva ani şi am mai filmat multe alte interviuri, am găsit noi persoane care l-au cunoscut, eram pus în situaţia de a nu pierde alte materiale. Atunci, am făcut un proiect pentru trei filme, care vor fi prezentate publicului cel mai probabil anul viitor. Astfel, primul este în seara aceasta (n.r. - luni seară) şi vor urma 'Părintele Arsenie Boca, stareţul mânăstirii Sâmbăta' şi 'Părintele Arsenie Boca la mânăstirea Prislop' - acestea sunt doar nişte titluri provizorii', a declarat Mărgineanu pentru AGERPRES. DVD-ul 'Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca' poate fi achiziţionat la preţul de 12 lei de la Fundaţia Creştină 'Părintele Arsenie Boca'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel