Armistițiu în Ucraina. Războiul în pauză, de duminică

O încetare a focului între separatiştii proruşi şi armata ucraineană va intra în vigoare duminică, în urma unui acord încheiat de Grupul de contact pentru Ucraina, a anunţat miercuri Kievul.

"Dat fiind faptul că începe sezonul de recoltare, Grupul de contact (...) confirmă sprijinul deplin al părţilor aflate în conflict pentru o încetare a focului viabilă pe o durată nedeterminată, care intră în vigoare la 1 iulie", a indicat pe pagina sa de Facebook Darka Olifer, purtătorul de cuvânt al reprezentantului ucrainean în acest grup.

O nouă încercare de pace

Acest nou armistiţiu al Grupului de contact, compus din reprezentanţii Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), permite prelungirea încetării focului instaurată în 30 martie, de Paşte. Observatorii OSCE au anunţat că 'au înregistrat mai multe încălcări ale armistiţiului în Doneţk şi Lugansk (regiuni separatiste)' marţi faţă de ziua precedentă. Un soldat ucrainean a fost ucis miercuri şi alţi doi au fost răniţi în cadrul confruntărilor cu rebelii proruşi în apropiere de linia frontului, a anunţat armata ucraineană.

La 15 iunie, alţi doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în estul ţării, potrivit armatei. Conflictul între separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014. Acordurile de pace semnate în 2015 la Minsk şi numeroasele armistiţii instaurate au permis diminuarea considerabilă a confruntărilor, dar violenţele se reiau sporadic. Aspectul politic al acordurilor de la Minsk a rămas nerealizat, cele două tabere pasând una alteia responsabilitatea pentru eşec. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat recent Kievul împotriva oricărei 'provocări' ce i-ar viza pe separatiştii din estul Ucrainei în timpul Cupei Mondiale, care se desfăşoară în perioada 14 iunie-15 iulie în Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel