Armele teroriștilor din Paris, din România sau Bulgaria- presă

Armele AKS-74 Kalașnikov ale teroriștilor din Paris, care au atacat Charlie Hebdo, ar fi fost produse în România sau Bulgaria, afirmă coordonatorul centrului pentru controlul armelor ușoare din estul și sud-estul Europei, potrivit The Telegraph. 

Un oficial al Naţiunilor Unite, Ivan Zverzhanovski, susține că puştile de asalt, de tip AKS-74, ar fi produse în România, sau Bulgaria. Muniţia pentru aceste arme este de provenienţă bosniacă. Jurnaliştii de la cotidianul The Telegraph scriu că armele folosite au fost cumpărate din Belgia, unde ar fi ajuns pe o filieră de trafic de arme, ce-și are rădăcinile în Balcani.

Analistul Bogdan Chirieac a precizat, la Antena 3, că nu este relevant cine a produs arma, cum nu este relevant cine a produs mașina folosită de cei doi atacatori de la Charlie Hebdo. "Nu arma este de vină, ci cel care a mânuit-o", a subliniat Bogdan Chirieac. 

Ponta îi dă dreptate lui Ghiță. Motivul conflictului cu Geoană

Întrebat dacă la noi în țară se produc astfel de arme, analistul politic a răspuns: "Pistolul-mitralieră România îl produce și exportă, pistol-mitralieră de tip Kalașnikov, după știința mea. Cel puțin, când făceam eu armata, armele erau făcute în România. De asemenea, am văzut că România a exportat ceva mai mult în materie de armament, dar mult mai puțin decât înainte de '89, și în țări puternic controlate- Germania, Elveția, Austria, Olanda. Exportul de armament este intens controlat și de autoritățile române și de cele europene, și de cele americane, deci nu este nicio problemă din acest punct de vedere. Kalașnikovul este o armă absolut utilizată, cunoscută, fabricată, în tot spațiul ex-sovietic și în Europa răsăriteană și poate fi folosită, din mare nefericire, de multe ori, cu un succes monstru, e o armă extrem de fiabilă, destul de precisă, nu foarte grea și, din această cauză, este preferată cam de toată lumea, nu e sofisticată, întreținerea se face ușor".

Bogdan Chirieac spune că "în general, când ieși cu o asemenea declarație, aștepți să vezi unde s-au produs armele". 

"Mi-e foarte greu să cred că a exportat cineva din România arme pentru cei doi. De transportat e foarte greu. România nici nu e în spațiul Schengen, deci are control la frontieră, mai degrabă e o armă din spațiul Schengen, din Ungaria, din Slovacia, din Slovenia, din Cehia", a conchis Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel